Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodanović: Referendum u RS-u nije uperen protiv bilo koga

BiH

Lazar Prodanovic

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Lazar Prodanović kazao je danas novinarima da provođenje referenduma o Danu Republike Srpske (RS) najavljeno za 25. septembar nije upereno protiv bilo koga u BiH te da je stoga nepotrebno proizvoditi ideje “da je to više od onoga što jeste”.

Istakao je da su svi rezultati referenduma opcioni u određenom smislu te da je njihova jedina pravna snaga moguća onog trenutka kada Narodna skupština RS-a donese zakon koji u skladu sa Poslovnikom i Ustavom RS-a bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku RS-a.

Podvukao je da nijedan građanin RS-a ne treba da se plaši bilo kakvih ličnih ili sigurnosnih posljedica te da se radi o najvećem stepenu izražavanja volje građana i da je apsurdno zagovaranje nesigurnosti ili straha bilo koga u BiH i RS-u.

Komentirajući sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH najavljenu za danas na kojoj će PIC raspravljati o referendumu u RS-u, kazao je da PIC ne donosi odluku o zabrani ili potvrdi održavanja refernduma te da ne vjeruje da će biti postignuta saglasnost o tom pitanju.

Zaključio je da je potrebno fokusirati se više na konstruktivna pitanja u BiH koja podrazumijevaju bolji ekonomski standard građana, poštivanje ustavnih nadležnosti države i entiteta te pravljenje odlučnijih koraka ka evropskim integracijama BiH.