Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović definitivno napušta KCUS

Ismet Gavrankapetanovic

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, ortoped svjetske klase, definitivno napušta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu idućeg petka, a danas je generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović predao prijedlog za sporazumni raskid radnog odnosa, piše Oslobođenje.

Otkaz ugovora o radu bi tekao sa 29. decembrom 2017. godine.

Dakle, organizaciona jedinica Klinike za ortopediju i traumatologiju sa tim danom ostaje bez svog najvrsnijeg ljekara specijaliste ortopeda, koji je sve donedavno, dok nije smijenjen (zvanično je objašnjeno da mu je istekao ugovor o radu) bio i dugogodišnji šef ove klinike, koji je operisao na stotine i stotine pacijenata, svih životnih dobi, praktično, iz svih dijelova svijeta.

Prof. dr. Gavrankapetanović je predložio da se direktorica Izetbegović u roku od tri dana izjasni o tome te, ukoliko ga ne prihvati, da se ovaj prijedlog smatra otkazom Ugovora o radu od strane uposlenika, dr. Gavrankapetanovića, uz otkazni rok od sedam dana.

Inače, prof. dr. Gavrankapetanović je jasan. On radni odnos otkazuje zbog kontinuiranog kršenja njegovih prava iz radnog odnosa, koji traje već duže vrijeme, zbog psihičkog zlostavljanja i uznemiravanja, nezakonitih disciplinskih prijava koje nisu odbačene od strane poslodavca iako je dr. Gavrankapetanović na izvršene povrede ukazivao i nedavnim dopisima poslodavcu.

Svim tim je ugroženo doktorovo zdravlje, a time i liječenje njegovih pacijenata.

“Nakon što mi nije dozvoljeno korištenje drugog dijela godišnjeg odmora u 2017. godini bez opravdanog razloga, a to sam tražio tri puta u različitim terminima, niti mi je ponuđena ikakva mogućnost da isti iskoristim u 2017. godini, povrijeđena su moja osnovna ljudska i radna prava”, ističe dr. Gavrankapetanović, koji smatra da su izvršene povrede obaveza iz radnog odnosa od strane poslodavca takve prirode da nije osnovano očekivati da u takvim uslovima nastavi radni odnos.

Ovaj čin će, bez imalo sumnje, biti veliki udarac svim sadašnjim i budućim pacijentima nekada najrenomiranije klinike ove vrste u zemlji, koja je, nedavnim reorganizacijama od strane menadžmenta KCUS i UO KC, a bez konsultacija sa ‘bazom’, postala sušta suprotnost ranijoj.

Sa Klinike su već otišli mnogi istaknuti doktori, najavljuje se odlazak još nekih a, eto, Kliniku napušta i prof. dr. Gavrankapetanović, koji je odavno najavljivao ovaj čin, ali u sebi se dugo lomio.

“Nije jednostavno otići iz svog drugog doma. Ipak, moram to uraditi ako hoću ostati zdrav”, rekao nam je dr. Gavrankapetanović, kojeg su njegovi mladi specijalizanti molili da to davno učini jer, kako su mu objašnjavali, više nisu mogli gledati koliko njega, njihovog uzora i ljekarsku gromadu, ponižavaju.