Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesor Atom i učesnici Kid's Festa obilježili Svjetski dan zaštite okoliša

profesor atom1

Profesor Atom zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju”, UNDP-ovog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, obilježio je Svjetski dan zaštite okoliša zajedno sa posjetiocima Kid's Festa održanom danas u Sarajevu.

Festival je svojim programom i aktivnostima omogućio djeci i mladima da se zabave, druže i dodatno educiraju. Ove godine, djeci i mladima se na festivalu pridružio i profesor Atom, koji im je u kutku ”Lajk za pametnu energiju” priredio mnoštvo iznenađenja i zabave, kako bi svi zajedno obilježili Svjetski dan zaštite okoliša – 05 juni. Posjetioci su saznali korisne informacije o izvorima energije i načinima uštede koji doprinose očuvanju životne sredine i energijski efikasnijoj budućnosti. Najveću pažnju privuklo je ”pametno biciklo” koje proizvodi električnu energiju i kviz znanja o energijskoj efikasnosti.

”Djeca i mladi odlično prihvataju nove informacije, ideje i tehnologije. Kako bismo skrenuli pažnju na Svjetski dan zaštite okoliša danas je Profesor Atom ukazao posjetiocima kako energijska efikasnost doprinosi zaštiti životne sredine, uštedama u potrošnji energije i boljoj budućnosti BiH. Mališani su najbolji ambasadori u prihvatanju i daljnjoj promociji pametne upotrebe energije i važnosti očuvanja okoliša” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-a projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se realizira u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, koji u BiH od 2013. godine implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Projekat ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energijske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom razvoju. U proteklom periodu mjere energijske efikasnosti su provedene na 86 objekata i doprinijele su:

– Kreiranju preko 800 zelenih radnih mjesta
– Finansijskim uštedama u javnim budžetima sa preko 1.700.000 KM godišnje
– Smanjenju potrošnje energije i uštedama od preko 50%
– Smanjenju emisija karbon dioksida za oko 7.000 tona godišnje