Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud

Profesor Gavrankapetanović odmah se mora vratiti na Medicinu

Ismet Gavrankapetanović

Advokatica Maida Galijatović kazala je za agenciju Patria da je Sud dužan obezbijediti provođenje te presude

Općinski sud u Sarajevu prošle sedmice je donio sudsku mjeru osiguranja kojom bi prof. dr. Ismet Gavrankapetanović treba odmah biti vraćen na posao i raspoređen na poslove koje je obavljao prije prestanka ugovora o radu, na predmetu Ortopedija, katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Advokatica Maida Galijatović kazala je za agenciju Patria da je Sud dužan obezbijediti provođenje te presude.

– Mjera osiguranja ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja postupka u predmetu. Mi smo zatražili ovu mjeru da ne nastanu štetne posljedice, koje bi mogle spriječiti realizaciju tužbenog zahtjeva, odnosno njegovih prava kada budu pravomoćno riješena tužbom – kaže Galijatović.

Ona objašnjava da bi sudska mjera osiguranja trebala da spriječi promjene na Fakultetu, kao, na primjer, zapošljavanje nekog drugog na mjestu prof. Gavrankapetanovića.

Ona je podsjetila da je i UO UNSA i Prosvjetna inspekcija i ombudsmani utvrdili da su prava profesora Gavrankapetanovića povrijeđena.

Od septembra 2018. godine Medicinski fakultet u Sarajevu odbija provesti odluku UO UNSA i vratiti profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces.

Ugovor o radu mu je prekinut nakon odlaska sa KCUS-a i prelaska u JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.