Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hazer Mlivo

Profesor geografije koji razvozi mlijeko: Posao ne čeka i ne bira se

hazer mlivo (1)

Nakon što kao profesor georgafije nije uspio zadržati posao u struci, Mlivo se prekvalifikovao se „za profesionalnog vozača“.

Za mnoge koji žive od vlastitog rada 1. maj je samo još jedan radni dan. Ekipa Federalne TV dan je provela sa gornjovrbaskim proizvođačima mlijeka i profesorom geografije, koji posljednjih godinu dana razvozi mlijeko za otkup.

Jedino što Hazera Mlivu i druge poljoprivrednike podsjeća na Praznik rada je uranak, kojim i inače počinju svoj radni dan. Kažu – životinje ne znaju za praznovanje, a od nečeg se mora živjeti.

Nakon što kao profesor georgafije nije uspio zadržati posao u struci, Mlivo se prekvalifikovao se „za profesionalnog vozača“. Stotine kilometara dnevno prijeđe razvozeći mlijeko, jer, kao i većina, kaže – posao ne čeka i ne bira se.

Praznovati se može i nakon radnih obaveza jer i pandemija u kojoj smo se našli u prvi je plan stavila radnika i pokazala da je to najvažniji resurs društva. Ali pokazala je i koliko država ulaže u ljekare, inžinjere, rudare i uopće u obrazovanje. Pa tako profesor geografije, koji je godine potrošio na fakultetsko obrazovanje, skuplja mlijeko. Ali ne čini čovjeka diploma – nego rad.