Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veljko đukić

Profesor koji je optužen da je uzimao mobitele i novac za prolazne ocjene dobio otkaz

potkivanje – mito – korupcija

Na osnovu rezultata disciplinskog postupka profesoru je izrečena mjera prestanka radnog odnosa, stoji u saopštenju fakulteta

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv profesora Veljka Đukića, koja ga tereti da je, predajući na jednom privatnom univerzitetu u ovom gradu, tražio mito za ocjene, te da je jednu, i to sedmicu, “naplatio” tako što je od studentkinja dobio mobilni telefon samsung.

U optužnici koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo Đukića terete da se o zakon ogriješio više puta od 2016. do 2018.

Optužen je da je zahtijevao i primio poklon i druge koristi, kako bi dao prolaznu ocjenu na ispitima na kojima je bio predmetni profesor.

U optužnici se navodi da je u aprilu 2016. godine zahtijevao, a zatim uzeo mobilni telefon samsung, vrijedan oko 300 KM od studentkinja, da bi im omogućio da polože ispit bez prethodne provjere znanja.

U optužnici se tereti da je još nekoliko puta uzimao novaz za prolazne ocjene.

Profesor Đukić, s druge strane, kaže da nije dobio nikakvu informaciju u vezi s tim da je protiv njega potvrđena optužnica.

“Slušajte, tu se radi o studentima koji nisu mogli da polože ništa, te su mene eliminisali sa ispitnog roka. To su vrlo loši studenti, znate. Mene su uklonili sa oktobarskog roka, da bi oni prošli. Nema govora o tome da sam kriv”, rekao je Đukić za “Nezavisne”.

U međvremenu oglasili su se i iz fakulteta.

“U vezi sa informacijom o primanju mita od strane profesora Veljka Đukića, koji je bio zaposlen na Panevropskom univerzitetu “Apeiron”, smatramo da je javnost potrebno obavjestiti i o sljedećim bitnim činjenicama: Panevropski univerzitet “Apeiron” je odmah nakon što su studenti prijavili neetično ponašanje profesora Veljka Đukića suspendovao navedenog profesora i pokrenuo disciplinski postupak. Na osnovu rezultata disciplinskog postupka profesoru je izrečena mjera prestanka radnog odnosa. U disciplinskom postupku su se utvrdile nepravilnosti u radu navedenog nastavnika i povrede akademske etike, te je zbog težine djela podnesena i krivična prijava nadležnim organima Republike Srpske”, stoji u saopštenju Panevropskog univerziteta “Apeiron”.