Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Profesor Trnka o “RSexitu”: Vidjela žaba da se konji kuju…

trnka (1)

Nisu ispoštovana prava koja vode ka Aneksu 6, nikada nisu omogućili da infrastrukturne korporacije djeluju na prostoru cijele BiH, kao što su telekomunikacije, željeznice i magistralni putevi

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kazao je za “Avaz”, povodom današnjih izjava i najava čelnika manjeg bh. entiteta, a pogotovo se to odnosi na Milorada Dodika, da se radi o čistoj demagogiji.

Komentirajući Dodikovu poruku “Goodbye BiH, welcome RSexit”, Trnka je kazao da u narodu za takav vid priče ima dobra poslovica.

– On sad, kobajagi, glumi nešto, vidio je cijelu situaciju oko Velike Britanije i Brexita. U narodu ima dobra poslovica, koja kaže: “Vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu”. Mislim da se o tome radi. Više komična nego tragična izjava – kazao je Trnka.

Osvrnuo se i na najave zvaničnika o definiranju granice entiteta RS sa FBiH. Trnka ističe da je suština to što entiteti nemaju granicu.

– Entiteti nisu država, s toga imaju samo međuentitetsku liniju razgraničenja. Samo države imaju granicu – kaže Trnka i dodaje da se original tlocrta, s jasno ucrtanom međuentitskom linijom, nalazi u Stejt departmentu.

Naglašava da su ranije bili mogući sa SFOR-om, a sada s EUFOR-om, eventualni pregovori o nekim sitnim korekcijama, ako se radi u interesu normalnog života.

Prokomentirao je kako vlasti manjeg bh. entiteta, u zavisnosti od situacije, tumače Dejtonski mirovni sporazum.

– RS je dužna, prema izvornom Dejtonu, vratiti sve prognane i izbjegle, a, nažalost, to se nikada nije desilo. Nisu ispoštovana prava koja vode ka Aneksu 6, nikada nisu omogućili da infrastrukturne korporacije djeluju na prostoru cijele BiH, kao što su telekomunikacije, željeznice i magistralni putevi – naglašava Trnka.

Poručuje da je provođenje tih obaveza izvorni Dejton i da nikad nisu spomenuli da se to treba provesti.