Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na granici BiH i Crne Gore

Profesor Vedran Zubić objasnio jutrošnji snažan zemljotres

vedran zubić
FOTO: AJB
Profesor Vedran Zubić: Bez panike

Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti, napisao je Zubić

Profesor Vedran Zubić komentarisao je zemljotres koji je jutros dobro protresao BiH i Crnu Goru.

-Jutros u 04:07 dogodio se jak potres blizu granične zone BiH i Crne Gore. Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2397 metara). Upravo u toj zoni je registriran potres.

Prema informacijama, potres je jačine 5.6 Rihtera i na dubini je od 7.6 kilometara. To znači da je plitak. Njegov epicentar je 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić).

Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti.

Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Ako imate kartu ispred sebe vidite planinu Goliju i čuveni Durmitor u toj zoni kako se nastavljaju na Maglić i ostale pogranične planine. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. ovdje zabilježen potres od 4.2 – napisao je profesor geografije.

Dodao je da se potresa između 5 i 5.9 po Rihteru dogode otprilike dva dnevno na planeti.

-Može se reći da je iznimno jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerama “svjetskih jačina”. Bar, grad u CG je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima – podsjetio je profesor Zubić.

-Ovo je regija dodira dvije geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti.

Regija je kraškog rastresitog prostora. Ovakvi zemljotresi destabiliziraju površinu krečnjaka te su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa. Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno – napisao je profesor pa dodao:

ČUVAJTE LJUDE, ONI SU SVE ŠTO IMAMO.