Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bih

Jak zemljotres desetak sekundi ljuljao Sarajevo

zemljotres sarajevo podgorica
FOTO: EMSC

“Trebinje, huka i zvuk stakla koje se trese”, “Nikad jači”, pišu stanovnici Trebinja

Rano jutros novi zemljotres pogodio je dijelove BiH. U glavnom gradu se, za razliku od nekoliko prethodnih podrhtavanja tla koji su bili kraći, ovaj put tlo treslo 10-tak sekundi. Tlo se počelo tresi u 4 sata i 8 minuta.

Prema izvještajima Euro-Mediteranskog centra za seizmologiju mediteran, epicentar je bio u Crnoj Gori. EMSC je prvobitno javio da je jačina zemljotresa bila 5,7 stepeni po Rihteru.

Zemljotres jačine 5,3 stepena po Rihteru

Prema posljednjim njihovim izvještajima radilo se o podrhtavanju tla jačine 5,3 stepena Rihtera.

Epicentar je bio 72 kilometra sjevero-zapadno od Podgorice. Prilično snažno pomjeranje tla se osjetilo stotine kilometara dalje te je zemljotres prilično uplašio i probudio građane Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali i Hrvatske.

Zemljotres se osjetio u mnogim bh. gradovima, posebno u Hercegovini.

zemljotres novi
FOTO: Screenshot
Nakon jačeg uslijedila su dva manja zemljotresa

Nakon prvog jačeg potresa, uslijedila su još dva manja dvadesetak minuta kasnije. Prvi sa epicentrom 49 kilometara jugoistočno od Mostara (28 kilometara sjeverozapadno od Bileće), a drugi ponovo blizu Nikšića. Prema EMSC-u jačina je ovaj puta bila puno manja, i iznosila je 3,1 stepen po Rihteru.

“I sada se osjeća blaga  tutnjava”

Kako javljaju naši čitaoci, nije bilo nimalo ugodni ni u Mostaru, zemljotres se osjetio u Višegradu, Gračanici, Goraždu, Živinicama, Kladnju, Žepču, Zenici, pa čak nakratko i u Bihaću.

“Bileća, dugo i jako. I sada se osjeća blaga  tutnjava”, napisao je stanovnik Bileće na stranici EMSC-a. “Padali predmeti”, “Bilo je strašno”, pišu preplašeni stanovnici Gacka.

zemljotres bih sarajevo crna gora mapa
FOTO: EMSC
Evo gdje se sve osjetio zemljotres

“Jak i strasan potres”, “Treslo je skoro 30-tak sekunda”, pišu stanovnici Nikšić, koji je najbliži epicentru.

“Trebinje, neprijatan osjećaj”, “Trebinje, huka i zvuk stakla koje se trese”, “Nikad jači”, “Ludilo totalno. Žestoko se treslo”, pišu stanovnici Trebinja.

Još uvijek nema informacija o potencijalnoj šteti, ali građani komentarišu da je potres bio zastrašujući i prilično dug.

Crna Gora: Žarište je bilo na dubini od 14 kilometara

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je saopštio da je epicentar bio na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Plužine. Žarište je bilo na dubini od 14 kilometara.

Iz Zavoda navode da je zemljotres mogao da izazove izvjesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.

Veliki broj građana Crne Gore je na društvenim mrežama opisao da ih je zemljotres probudio.