Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesori Western Kentucky univerziteta iduću školsku godinu proglasili “Godinom BiH”

AUBiH- Western Kentucky – posjeta2

U okviru partnerstva koje Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) ima sa Western Kentucky univerzitetom, kao i odluke da sljedeću akademsku godinu 2017/18 ovaj američki Univerzitet proglasi “Godinom BiH”, njihovi predstavnici posjetili su našu zemlju.

Tom prilikom grupa od deset profesora Western Kentucky univerziteta posjetili su Ambasadu SAD-au Sarajevu, OHR, gradske uprave u Brčkom i Tuzli, Općinu Centar u Sarajevu, Memorijalni centar u Potočarima, kao i univerzitete u Mostaru i Banja Luci, i druge institucije.

“U protekle dvije sedmice, moje kolege i ja smo posjetili desetak gradova i proputovali više od 1800 kilometara kroz Bosnu i Hercegovinu. Puno smo naučili o daljoj ali i bližoj historiji Bosne i Hercegovine, kao i o trenutnim ali budućim izazovima za državu. Kolege i ja smo predani da podijelimo stečeno znanje s našim studentima i kolegama na univerzitetu Western Kentucky i u našoj zajednici Bowling Green, Kentucky tokom naredne Internacionalne godine Bosne i Hercegovine. Tokom naših putovanja upoznali smo izvanredne ljude koji su strastveno predani ka izgradnji svjetlije i pozitivnije budućnosti za ovu predivnu i kompleksnu državu. Ovo iskustvo je promijenilo sve nas lično i profesionalno, i moje kolege i ja smo poptpuno predani izgradnji dublje i snažnije veze između naših zajednica, univerziteta, i naših novih prijatelja i kolega u Bosni i Hercegovini”, kazao je Jerry Daday, profesor na WKU.

“Partnerstvo sa Western Kentucky univerzitetom njegujemo snažnom saradnjom već dugi niz godina. Raduje nas odluka da iduću školsku godinu proglase ‘Godinom BiH’. S tim u vezi potrudili smo se da im što bolje organiziramo posjetu. Željeli su saznati o našoj zemlji što više kako bi mogli prenijeti svoja znanja i iskustva studentima u SAD-u o povijesti BiH, ali i svemu onome što su doživjeli i saznali u mnogobrojnim razgovorima sa zvaničnicima, studentima i običnim ljudima širom BiH. Iduće školske godine na Western Kentucky univerzitetu puno će se izučavati o BiH. U to smislu nastojat će svojim studentima ponuditi što širi spektar znanja i specifičnosti vezanih za našu zemlju, kao što su kultura, običaji, folklor, muzika, bosanska kuhinja, itd. Čak će u studentskom restoranu biti ponuđeno i tradicionalno bosansko jelo”, kazao je Denis Prcić predsjednik AUBiH.

Western Kentucky univerzitet jedan je od vodećih američkih univerziteta osnovan prije više od 100 godina. Veliku pažnju poklanjaju internacionalnoj saradnji i otvaranju svojih vrata internacionalnim studentima. Više od 1300 studenata iz preko 70 zemalja svijeta dio je zajednice Western Kentucky univerziteta.

Slična vizija povezala je ovaj američki univerzitet sa Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini, koji svake godine ugosti veliki broj predstavnika uglednih svjetski univerziteta kako bi jačao akademsku saradnju i predstavio sve ljepote Bosne i Hercegovine. Cijela saradnja je dio reforme obrazovanja koju AUBiH provodi već 12 godina, fokusirane na unaprijeđenje korisnog znanja njegovih studenata i društva u cjelini.