Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Programskom konvencijom počela izborna kampanja koalicije DF-GS

df_predsjednistvo_

Izborna kampanja koalicije Demokratske fronte i Građanskog saveza počela je održavanjem Programske konvencije u Sarajevu na kojoj je predstavljen program i kandidati za državni, federalni i kantonalni nivo vlasti.

– Večeras započinjemo našu kampanju ne klasičnim predizbornim skupom, već programskom konvencijom. Cilj ovakvog načina otpočinjanja kampanje je da pokažemo da ne postoji samo jasno izražen stav šta i kako mislimo o drugim političkim subjektima i njihovim idejama, nego želimo ljudima reći da postoje sasvim konkretni planovi o onome što se zove socijalno-ekonomska sfera u BiH – izjavio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Prioritetnim smatra da Bosnu i Hercegovinu treba zaštiti od budućeg cijepanja i da se učini sve kako bi se u regiji obezbijedila jedna vrsta stabilnosti i mira.

Zato je, kako ističe, važno da zemlje regije jedne drugima pomažu što se pokazalo i na konvenciji prisustvom predsjednika Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića.

– Bosna i Hercegovina i Srbija sudbinski su upućene jedna na drugu. Problemi mogu biti vaši i naši, ali rješenje tih problema je zajednička i drugačija politika. To što smo proživjeli obavezuje nas da nam mora biti bolje. Takvo nešto ćemo ostvariti ukoliko radimo zajedno. BiH se mora mijenjati, a ja želim građansku, demokratsku i evropsku BiH – kazao je Jovanović.

Poželio je drugačiji epilog od onoga koji je do sada Bosna i Hercegovina imala na općim izborima.

S tim riječima složio se i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa, govoreći da prisustvo ljudi na večerašnjoj konvenciji koalicije Demokratska fronta i Građanski savez pokazuju njihov uspjeh da iz ilegale priču o građanskoj državi ponovo vrate u debatu među građane.