Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za 151 dijete s poteškoćama u razvoju nema mjesta u školama u Sarajevu (FOTO / VIDEO)

djeca s autizmom
Roditelji beznadežni, u ponedjeljak će dovesti svoju djecu u Vladu KS

– Ministre, gdje su jutros vaša djeca?

– U školi.

– A zašto su naša ovdje, u parku, kod nana, baka, deda……..?

Pitanje je na koje, kao i na mnoge druge jutros na protestima roditelja djece s poteškoćama u razvoju Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a nije ponudio ozbiljan odgovor, piše Oslobođenje.

Roditelji su zaprepašteni činjenicom da ministar tvrdi kako ne može utjecati na direktora javne ustanove koji čuva na računu novac namijenjen edukatorima EDUS-a i ne želi im ga isplatiti, ne može utjecati da se potpiše sporazum i legalizuje rad EDUS-a u okviru javne ustanove, ne može natjerati uposlenike i direktora javne ustanove da sarađuju sa EDUS-om…

Roditelji su naglasili i da novca ima, ali da njihova djeca nisu prioritet. Puna plaća se daje nastavnicima turskog i arapskog jezika iako imaju po dvoje, troje ili sedmero djece zainteresovane da slušaju taj predmet u tipičnim školama, a edukatori koji rade sa djecom iz autističnog spektra duže od tri mjeseca čekaju na svoje zarađene plaće.

Novca ima dovoljno

– Zakon ne propisuje da se nastava ne smije odvijati za manje od 10 učenika, samo je propisan broj djece u odjeljenju. Ja tu ne mogu ništa uraditi, jer bih onda umjesto vas imao proteste preko 40 nastavnika turskog i arapskog jezika pred zgradom koji bi tražili svoja prava, objasnio je ministar Kazazović roditeljima koji se bore za prava preko 150 djece iz autističnog spektra.

https://www.youtube.com/watch?v=a3zBJMvN4bA

Ministar Kazazović kazao je i kako nije tačna tvrdnja da se ista priča ponavlja svake godine.

– Ministarstvo i Vlada KS-a nastoje riješiti ovaj problem kroz sistem. Mi ove godine planiramo već za naredni budžet izdvojiti sredstva kako bismo angažovali nove ljude. Problem je što imamo različita tumačenja nevladinih organizacija o tome kako se djeca s poteškoćama trebaju obrazovati pa ćemo u utorak organizovati okrugli sto kako bismo pokušali pronaći jednaka rješenja bez obzira na to o kojoj teškoći se radi. Tu ćemo dobiti smjernice za budući rad Vlade na ovom problemu. Novca ima dovoljno, ali Vlada pokušava pronaći rješenje za povećan broj djece, rekao je Kazazović naglasivši kako je tokom njegovog mandata iz malih učionica Mjedenice i poslovnih prostora na Dobrinji EDUS-u osiguran rad u OŠ Vladislav Skarić, a zatim i u prostorima bivše OŠ Isa-beg Ishaković na Grbavici, izdvojena sredstva za asistente u nastavi. Uplaćen je novac edukatorima, te nema nijedna prepreka da djeca iz autističnog spektra već danas budu u učionicama.

https://www.youtube.com/watch?v=TdhYI340EVg

Predstavnica EDUS-a Sanela Lindsay kazala je kako sistema nema i da zato oni rade s djecom, te da je očigledno da javne ustanove ne mogu iznijeti taj problem uspješno.

Kazazović: Bitniji nastavnici turskog i arapskog od djece s posebnim potrebama?!

– Kada nama budu prestale dolaziti svakodnevno dvije-tri uplakane porodice s djecom s kojom ne znaju gdje će, onda ćemo znati da postoji sistem. Mi postojimo radi djece, a ne sistema. Prozvali su nas na Skupštini kao prvog neprijatelja, a sistem je taj koji se opire mijenjanju. Budući pedagozi i profesori uče iz knjiga iz 1960-ih godina. Ne postoje visokoškolske ustanove koje educiraju kadar za rad sa našom djecom, kazala je Lindsay naglasivši kako neće početi sa nastavom dok se ugovorima i sporazumima ne definiše sve, obećanja ne napišu i potpišu, edukatorima isplate plaće, nabavi potrebna oprema i opreme dodatni kabineti kako bi sva djeca pošla na nastavu. U suprotnom, tvrdi Lindsay kvalitet rada će opasti što EDUS, s obzirom na dosadašnje rezultate, ne može dozvoliti.

Zavidno iskustvo

EDUS-ov program zahtijeva rad “jedan na jedan”-edukator-učenik i prostora za pauze, izlaske nema. Edukator je apsolutno odgovoran za dijete sa kojim radi što zahtijeva njegov maksimalan angažman i rad sa mališanima.

– Vjerovatno zbog toga i ne žele prihvatiti EDUS-ov program u javnim ustanovama, istakli su roditelji.

I edukatori EDUS-a su se pridružili roditeljima ogorčeni načinom na koji ih tretiraju iz Centra Vladimir Nazor i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a. Tvrde kako ih niko iz Centra Vladimir Nazor nije kontaktirao povodom početka školske godine, te da ne znaju kakav je njihov status, iako su prošli izuzetno zahtjevnu obuku za rad po EDUS programu i stekli zavidno iskustvo u radu sa djecom iz autističnog spektra.

– I mi smo ljudi koji imaju porodice, novac nam je potreban. Neke kolege su se snašle, našle novi posao, jer je sve oko našeg dosadašnjeg angažmana bilo neizvjesno. Mi želimo raditi, ali pod ovakvim uslovima teško je bilo šta planirati, dodali su edukatori.

Inače, na početak školske godine čeka 151 dijete, a novi mališani svakodnevno se prijavljuju. Riječ je o predškolskom uzrastu, odnosno dobi kada djeca iz autističnog spektra postižu najviše.

Rezultati EDUS-a su prepoznati širom BiH, ali i u zemljama okruženja, te je nekoliko porodica zbog ovoga programa doselilo u Sarajevo iz drugih gradova ili država. Do sada je 46 djece, poslije predškolskog programa EDUS-a uključeno u redovne škole i bez asistenata postižu odlične rezultate.

Roditelji su dali rok do ponedjeljka da se njihovi zahtjevi riješe, ako do toga ne dođe u ponedjeljak će uvesti djecu u Vladu KS-a, pa nek članovi Vlade ostanu s njima dok su roditelji na poslu. Roditelji imaju tri zahtjeva, a to su smjena Elvira Kazazovića, resornog ministra, i njegovih savjetnika, iznalaženje finansijskih sredstava za cijelu školsku godinu i iznalaženje sredstava potrebnih za inkluzivno obrazovanje.