Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Loši izgledi

Projekcija MMF-a: Bh. ekonomija ove godine pada za 6,5 posto!

bihmapa-560×416

Očekuje se da će deficit tekućeg računa ove godine porasti na 4,4 posto BDP-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvještaju World Economic Outlook objavio je prognozu da će Bruto društveni proizvod (BDP) Bosne I Hercegovine do kraja godine pasti za 6,5 posto i to kao rezultat posljedica pandemija koronavirusa.

Piše: A. DUČIĆ

Time je MMF revidirao svoju projekciju od aprila kada je prognoziran pad od pet posto za našu državu.

Kada je riječ o prognozi za 2021. godinu, ona je, logično, pozitivna. MMF cijeni da bi u narednoj godine trebalo doći do rasta bh. ekonomije za pet posto. I u ovom smislu promijenjena je projekcija MMV-a budući da je u aprilu prognoziran rast ekonomije u 2021. za 3,5 posto.

Nadalje, cijeni MMF, očekuje se da će deficit tekućeg računa ove godine porasti na 4,4 posto BDP-a. Riječ je o rastu sa 3,6 posto koliko je iznosio u 2019. godini. Međunarodni monetarni fond nadalje predviđa da će se jaz tekućeg računa sljedeće godine povećati na čak 6,1 posto BDP-a, prije nego što se u kasnijem period smanji na 3,8% BDP-a.

Ova godina će, cijeni MMF, doprinijeti smanjenju na 0,8 posto deflacije potrošačkih cijena. Za 2021. godinu MMF predviđa inflaciju od 0,4 posto u Bosni I Hercegovini.

U nedavnom intervjuu za Fokus.ba rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell izjavio je da je bankarski sektor u BiH gledano u cjelini je likvidan i dobro kapitaliziran.

-Međutim, situacija se može brzo promijeniti, posebno kada istekne moratorijum na otplatu kredita u entitetima i kada se od dužnika počne tražiti da servisiraju svoje dugove. S obzirom da je nivo javnog duga relativno nizak, Bosna i Hercegovina je u poziciji da može potrošiti više sredstava za ublažavanje posljedica krize izazvane koronavirusom. U isto vrijeme, vlasti bi trebale poduzeti reforme kako bi ojačale upravljanje javnim finansijama i unaprijedile transparentnost. Što se tiče monetarne politike, Centralna banka Bosne i Hercegovine je stub stabilnosti i zbog toga je potrebno očuvati njenu nezavisnost, kazao je rezidentni predstavnik MMF-a Andrew Jewell za Fokus.ba.

Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je ponovo skori početak realizacije “drugog finansijskog koraka” u borbi protiv negativnih ekonomskih posljedica pandemije COVID-19, odnosno usvajanja Uredbe Vlade FBiH o raspodjeli 100 miliona KM na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH.