Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekcijom filma “Zvizdan” počeo takmičarski program igranog filma SFF-a

Sarajevo, 14.08.2015 – Svecano otvorenje 21. Sarajevo Film Festivala

Press projekcijom filma “Zvizdan” reditelja Dalibora Matanića, rađenim u produkciji Hrvatske, Srbije i Slovenije, danas je u Narodnom pozorištu otvoren Takmičarski program igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala.

Ovo izuzetno emotivno ostvarenje govori o nacionalnim razdorima na tlu bivše Jugoslavije i Balkana, te ratovima koji su kroz generacije ostavili neizbrisiv trag mržnje i međusobnog nerazumijevanja. Reditelj također u fokus filma stavlja ljubav, kao osnovni most prevazilaženja takvih podjela.

Film donosi tri priče kroz tri različite generacije, a zanimljivo je da su njihove glavne karaktere utjelovili isti glumci.

Reditelj Dalibor Matanić istaknuo je na konferenciji za medije nakon press projekcije kako je ovim ostvarenjem želio pokazati koliko se istorija stalno ponavlja, ostavljajući iza sebe kao trag mržnju. Stoga, kazao je, želio je podvući koliko se treba boriti za ljubav i toleranciju, kao najveće ljudske principe.

– Bol je u ovom filmu jako važan faktor, jer se ponavlja kao eho kroz sva tri lika u priči. Oni su potpuno različiti, ali kada gledate energiju unutar njih to je kao emocija jednog bića kroz decenije. Ovdje ne govorimo o Srbima i Hrvatima, već mržnji kroz generacije koju je potrebno prevladati – kazao je on.

On smatra de je puno mržnje i u mladim generacijama, koje nemaju dodira s istorijom, te je želio pokazati da iz takve situacije izlaz postoji.

Glavni glumac Goran Marković ističe da se zajedno s kolegicom Tihanom Lazović jako puno pripremao za utjelovljenje po tri različita karaktera, istražujući njihove biografije kako bi znali kako su njihovi životi prije izgledali.

– Fokusirali smo se na njihove sličnosti, a kada je počelo snimanje pustili smo da nas vode naše emocije i instikti. Tada su se te sličnosti u svakom liku počele pojavljivati. Ovo je priča o prihvatanju. Jer život sa mržnjom nije normalan niti zdrav. Mislim da je ljubav najvažnija u životu jer tada imate mir i zdrav razum – istaknuo je on.

Glumica Nives Ivanković koja je u filmu utjelovila lik majke, navodi da ovo ostvarenje donosi arhetipski prikaz žene i jednog mentaliteta unutar kojeg žena vuče sve. To je, smatra ona, njen svijet – njena djeca, brige i nedaće.

– Taj istorijski okvir majke se toliko i ne tiče, već samo njena dva pilića koja odlaze, a njen se cijeli svijet raspada. Imala sam odličnu saradnju sa mladim kolegama, a energija na snimanju je bila toliko lijepa – navela je ona.

Zvanična projekcija filma “Zvizdan” bit će održana večeras u Narodnom pozorištu.