Zenica

Projekt Čista rijeka Bosna: Pet općina potvrdilo saradnju i u 2019. godini

Projekat_Cista_rijeka_Bosna (1)

Učešće su protekle sedmice potvrdili predstavnici tih općina

U Projektu “Čista rijeka Bosna”, u idućoj godini, učestvovat će pet općina, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Učešće su protekle sedmice potvrdili predstavnici tih općina.

Zvaničnici općina Zavidovići i Maglaj potpisali su u četvrtak Memorandum i Sporazum o saradnji. Iskazano je zadovoljstvo zbog učešća u projektu i opredjeljenost za kontinuirane aktivnosti na razvoju ekološke svijesti i napretku ekološko-turističkog stanja u dolini Bosne.

Prethodno je potpisan Memorandum o nastavku saradnje glavnih partnera u projektu. Direktor Instituta za zdravlje Zenica Senad Huseinagić i projekt menadžer Organizacije “Rotor” Doboj Siniša Mitrović potpisali su Memorandum o saradnji u 2019. godini i podržali zajedničke aktivnosti na zaštiti životne sredine i poboljšanju turističkog imidža doline Bosne.

Uspostavom akcione grupe i njenih segmenata u partnerskim lokalnim zajednicama, djelovat će se organiziranije na jačanju ekološke svijesti stanovništva, čistijem području uz rijeku i glavnu saobraćajnicu, kao i na turističkoj valorizaciji područja.

Ranije ove sedmice, predstavnici partnerske grupe u projektu potpisali su sporazume o nastavku suradnje s tri općine u Kantonu Sarajevo – Ilidžom, Centrom i Ilijašom.

Partneri u ovom projektu su: implementator “Rotor”, organizacija za razvoj turizma regije Doboj, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kao glavni partner te 13 lokalnih zajednica u slivu Bosne: Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Namjera partnera je ‘iskoristiti’ lokacijsku prednost područja i općina uključenih u projekat s tranzitom od sjevera ka centru i ostatku BiH, te blizinu prirodnog nasljeđa, spomenika i parkova prirode, kao i potencijalnih zaštićenih područja u slivu Bosne.

Očekuje se da i preostale općine, učesnice projekta u 2018., potpišu memorandum o saradnji i za 2019. godinu.

Za narednu godinu su, između ostalog, planirani radovi na uređenju ulaza i tranzitnog puta od sjevera BiH ka centru države, koji je “slika i prilika” BiH za sve turiste što iz zapadne Evrope idu ka Jadranu kroz BiH, te edukacija osnovaca o zaštiti okoline.

Planiran je i nastavak promoviranja web-aplikacije “ČRB” (Čista rijeka Bosna), kojom se prijavljuju nelegalne deponije na području sliva i poziva na čišćenje.