BiH

Jačanje kapaciteta

Projekt “Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg-Bosna i Hercegovina”

03/10/2019

Budući da se zemlja bori sa visokim stepenom nezaposlenosti i neadekvatnog odnosa ponude stručnog obrazovanja i potreba tržišta rada, cilj ovog projekta je usklađivanje programa rada stručnih škola sa potrebama na tržištu rada

Danas je u Sarajevu održan informativni skup povodom početka provođenja projekta “Mreža partnerstva stručnih škola Baden- Württemberg -Bosna i Herecegovina” podržan od Državnog Ministarstva Baden-Württemberga.

Navedeno ministarstvo kao ključni pokretač u strategiji Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR ), je omogućio niz projekata koji za cilj imaju razvoj regije na različitim poljima.

Projekat „Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg-Bosna i Herecegovina“, koji provode Kolping stručno osposobljavanje i Evropska fondacija za obrazovanje, ima za cilj jačanje kapaciteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju u Bosni i Hercegovini.

Budući da se zemlja bori sa visokim stepenom nezaposlenosti i neadekvatnog odnosa ponude stručnog obrazovanja i potreba tržišta rada, cilj ovog projekta je usklađivanje programa rada stručnih škola sa potrebama na tržištu rada. Dugoročno bi trebali sistematično uključivati ​​predstavnike industrije, privrede i trgovine, sa lokalnog i regionalnog nivoa, kao partnere za obuku.

U okviru projekta, tri stručne škole iz pokrajine Baden- Württemberg zajedno sa predstavnicima iz svojih partnerskih kompanija, će podržati tri partnerske škole u Bosni i Hercegovini.

U naredne dvije godine će sljedeće stručne škole sarađivati na razmjeni najboljih praksi i razvoju novih formata učenja:

  • Poslovna škola Geislingen (BW)
  • Školski centar za stručno obrazovanje Ellwangen (BW)
  • Škola Robert-Bosch Ulm (BW)
  • Srednja ekonomska škola Sarajevo (BiH)
  • Srednja medicinska škola Mostar (BiH)
  • Srednja stručna škola Orašje (BiH)

Tokom prvog dana informativnog skupa u Sarajevu, predstavnici partnerskih škola su imali priliku da se upoznaju i razviju svoje planove rada na projektu, dok je danas upriličeno potpisivanje ugovora o partnerstvu između škola, nakon čega je uslijedio okrugli sto na temu „Najbolji primjeri iz prakse iz projekata stručnog obrazovanja i osposobljavanja“.

Među govornicima su državna ministrica Theresa Schopper iz Državnog Ministarstva Baden-Württemberg, prof. dr. Wolfgang Schuster iz Evropske fondacije za obrazovanje, Skills Expert Ramona Neuse iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, Muamer Mahmutović predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Peter Lehle direktor školskog centra za stručno obrazovanje Ellwangen, Senida Čeljo iz Srednje ekonomske škole Sarajevo, Alisa Gekić direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.