Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekt smanjenja faktora rizika za zdravlje u BiH

BiH

SastanakLAGZenica_fotoEnesBegicevic

Lokalna akciona grupa Grada Zenica, u saradnji sa federalnim Ministarstvom zdravlja i više nevladinih udruženja, prezentirala je projekt smanjenja faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini, koji će se provoditi u četiri bh. grada.

Projekt finansira Vlada Švicarske, putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju i nadzor Svjetske banke, a osnovni cilj je smanjenje vodećih faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unapređenje kontrole duhana i alkohola, te programa ishrane i fizičke aktivnosti u odabranim lokalnim zajednicama – Zenici, Doboju, Zvorniku i Mostaru.

– Cilj projekta je da sve svoje aktivnosti provedemo na odabranim lokacijama u BiH, gdje je primijećeno da postoje problemi u implementaciji zdravog stila života među građanima. Imamo probleme u ishrani, zatim pušenja, zloupotrebe alkohola, nekorištenja sportskih aktivnosti i to je razlog pokretanja projekta, a naš cilj jeste da zagovaramo kod ključnih aktera da se ovaj problem spriječi i ublaži u narednom periodu – kazala je direktorica Asocijacije “XY” Emina Osmanagić.

Lokalnu akcionu grupu grada Zenice čine predstavnici gradske uprave, zdravstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova, te nevladinih organizacija sa područja grada, koji će poseban fokus staviti na dvije komponente, zagovaranje i mobilizaciju.

– Naša je namjera da kroz ovaj projekt pokažemo da je Zenica grad koji brine za svo stanovništvo i zato želimo da ovaj projekt proširimo na mnogobrojne učesnike. Na ovom projektu radimo više od godinu dana i pokušavamo da pojedine aktivnosti i parcijalne programe povežemo i napravimo sistem kojim ćemo na isti način da ga provodimo – kaže koordinator Lokalne akcione grupe Zenice Zijad Softić.

U drugom dijelu radnog sastanka u Zenici razmatrane su aktivnosti koje se odnose na mobilizaciju lokalnih zajednica i dogovoreni načini realizacije planiranih aktivnosti.