Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fiktivni izvoznici tekstilne robe iz Mađarske

kemal causevic

Na suđenju Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da je cijena tekstilne robe iz Mađarske na fakturi pri izvozu iz te države umanjivana za 25 do 30 posto.

Anela Čavrk je ispričala da je od 2006. do 2008. bila uposlena u firmi “Eko San”, koja se bavila uvozom tekstila i u kojoj je, kako je kazala, radila sve, od organizacije vozila i putnih naloga za Mađarsku, do posjete ovoj zemlji i pripremi faktura. Prethodno je svjedokinja bila zaposlena u firmi “Sa Tours”.

“Na osnovu računa i spiskova koje su ljudi donosili do kamiona s robom, pripremala sam fakturu da bih napravila stvarno stanje, koje mora odgovarati onom u vozilu. U to vrijeme je izvoznik bila firma u kojoj je odgovorna osoba bila Hata Bešlagić”, izjavila je svjedokinja i dodala da su fakture umanjivane za 25 do 30 posto.

Tužilac Dubravko Čampara je predočio dio iskaza iz istrage u kojem je svjedokinja rekla da su “u Mađarskoj bili fiktivni izvoznici koji su samo sačinjavali dokumentaciju, dok su stvarni bili sakriveni”, što je Čavrk ocijenila tačnim i naglasila da je takva situacija bila do 2006. godine.

Pročitan je dio iskaza iz istrage u kojem je kazala da je “na fakturi cijena umanjivana za 30 posto i da je 400.000 eura bila stvarna cijena po kamionu s robom”, ali je svjedokinja naglasila da ti iznosi nisu tačni i da se uopće ne sjeća da je spominjala iznos od 400.000 eura.

Firma “Eko San” je, prema njenim riječima, plaćala fakturu i iznos izvozniku preko bankovnog računa.

“Pripremljenu fakturu sam davala Hati Bešlagić, koja je bila tu pri utovaru i koja je dokument prevodila na mađarski jezik”, dodala je svjedokinja.

Rekla je još da je poslove obavljala po nalogu Anesa Sadikovića, s kojim je bila u kontaktu jer je njegov otac u tom periodu imao zdravstvenih problema.

Odbrani je svjedokinja kazala da je bilo situacija kada bi se dva kartona spajala u jedan, ali da to nije značilo smanjenje robe u kamionu te da su carinski inspektori utvrđivali veću vrijednost od one koja je bila na papirima.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstilne robe.

Drugi svjedok, kojem je Sud dodijelio mjere zaštite, izjavio je da je firma u kojoj je radio, i koja se bavila transportom, imala problema jer su na carini vozila zadržavana i kontrolisana, ali da ne zna koja je institucija to radila.

On je rekao da ne poznaje Čauševića, nakon čega mu je pročitan iskaz u kojem tvrdi suprotno, kao i da je sa optuženim jedne prilike bio u društvu, ali je svjedok to negirao i obrazložio da je bio u zabludi ko je Čaušević i da ga je prvi put vidio u Sudu BiH.

Nastavak suđenja je 10. maja.