Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovirana šesta knjiga iz edicije “Sarajevo moj grad”

knjiga sarajevo moj grad22

Šesta knjiga iz edicije “Sarajevo moj grad” grupe autora promovirana je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Promotorica Vesna Mašić izjavila je da su knjige iz ove edicije svojevrsne zbirke sjećanja na ljude koji su ostavili značajan trag u Sarajevu i koji su svojom posebnošću doprinijeli ljepoti grada i njegovom bogastvu, ali su i uz sve to zaboravljene.

Istakla je da je lijepo da o tim ljudima pišu oni koji ih se još sjećaju jer Sarajevo je grad posebnih ljudi, iako ga osim toplote, gostoprimstva i širokogrudosti odlikuju i osobine koje nisu baš tako pozitivne, a to je da vrlo brzo zaboravlja one koji su nešto učinili.

Jasminka Maglajlić podsjetila je na brojne doktorice koje su Sarajevu dale poseban doprinos i bile njegov neraskidivi dio, te istakla da su one bile na prvoj liniji borbe za narodno zdravlje i simbolizirale sve ono što medicinu čini vrijednom divljenja i humanom naukom a ne biznisom u koji se danas pretvara.

Senka Kurt istakla je svjesna magične moći i utiska koji Sarajevo ostavlja na posjetioce, odnosno da to rade ljudi koji u njemu žive, da su Sarajlije prestroge prema onima koji su otišli iz grada ali i prema onima koji su došli u njega, te da su kratkog pamćenja i ne znaju cijene.

Amra Zulfikarpašić naglasila je da je Sarajevo koje pamti za nju romantičan i divan grad, te da se ne može ljutiti na njega jer smatra da je uvijek bio grad tolerancije.

Knjigu je izdala Izdavačka kuća Rabic.