Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: BiH mora postati članica Evropske unije

Johannes Hahn222

Bosna i Hercegovina je centar i srce zapadnog Balkana, a zapadni Balkan je dio Evropske unije i jasno je i očigledno da Bosna i Hercegovina mora postati punopravna članica Evropske unije – izjavio je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

On je večeras na manifestaciji „Večernjakov pečat“, koja se održava u Mostaru, dobio nagradu za potporu BiH na europskom putu. Istaknuo je kako nagrada izražava odlučnost i veliku posvećenost Europske unije, kao i njega te njegova tima da podrže Bosnu i Hercegovinu na putu ka Europi.

– Bili smo vrlo uspješni prošle godine i mnogo toga je urađeno. Ostalo je još nekoliko stvari koje je potrebno riješiti ove godine. Potrebne su nam odluke, teške odluke koje su na liderstvu ove zemlje. Ovo je ključno i može se postići – kazao je Hahn tokom obraćanja prilikom snimljene predaje Večernjakovog pečata.

– Uvjeravam vas da ćemo uvijek biti ovako odlučni i posvećeni Bosni i Hercegovini i njezinim evropskim težnjama – poručio je Hahn kojemu je nagrada uručena prije večerašnje manifestacije.

Nagradu je večeras dobio i predsjednik Slovačke Andrej Kiska i to „Večernjakov pečat“ za osobu godine u Europi po izboru čitatelja i novinara Večernjeg lista.

– Uistinu sam počašćen i povlašten što sam jedan od dobitnika. Ova nagrada je priznanje za sve što je moja država tijekom godina učinila kako bi pomogla Bosni i Hercegovini, ali i drugim državama u regiji, na njihovu neprekidnom putu europske integracije – kazao je Kiska, koji zajedno s članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima Hrvatske, Crne Gore i Srbije nazoči Večernjakovom pečatu koji se održava pod motom „Mostovi Europe“.

– Mudri ljudi naše povijesti su znali – ako želiš prijeći rijeku, sagradi most. I dalje su nam potrebni na uzburkanim vodama suvremenog svijeta (…) Smisao Europe uvijek treba biti gradnja mostova, a ne zidova, bilo fizičkih ili mentalnih – poručio je Kiska, dodavši kako ti mostovi moraju biti dovoljno snažni.

– Ovdje nam nisu potrebne samo velike strategije. Mali, obični mostovi između nas, u našim svakodnevnim životima, mogu činiti čuda. Jer i najveće stvari u životu sastoje se od malih, ali važnih dijelova – kazao je slovački predsjednik zaželivši BiH da postane uspješna članica europske obitelji.

Inače, Slovačka preuzima predsjedanje Evropskom unijom od 1. juna  kada BiH očekuje konačnu potvrdu odgovora vezano uz vjerodostojnost zahtjeva, te dobiva upitnike, a na temelju odgovora na njih bi se u 2017. trebao steći status kandidata za EU.

Na večerašnjem 15. izdanju Večernjakova pečata u Mostaru okupilo se više predsjednika država, premijera i predsjednika parlamenata, kao i izaslanstva iz 20-tak država, čime je ova manifestacija izbora Osobe godine potvrdila renome najznačajnijeg društvenog događaja u regiji.