svečana promocija

Promovirano 15 doktora nauka Univerziteta u Tuzli

tuzlan univerzitet doktori nauka (1)

Među promoviranim doktorantima danas su Miloš Ilić, Amra Šakušić, Humera Porobić –Jahić, Halid Čičkušić, Almedina Ramaš, Selma Azabagić, Nermina Rizvanović, Maida Jahić, Boro Ninić, Ahmet Sinanagić, Hurma Begić Jahić, Mirnes Zahorović, Erna Delić, Bahrudin Hadžiefendić i Alen Mešanović

Univerzitet u Tuzli danas je promovirao petnaest doktora nauka, a svečana promocija održana je u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović smatra da akademska zajednica u Tuzlanskom kantonu danas treba biti ponosna.

– Pred nama je petnaest novih doktora nauka koji će sigurno svojim radom napraviti puno za afirmaciju Univerziteta u Tuzli. Nadam se da će doprinijeti i tome da Univerzitet u Tuzli bude na visokoj ljestvici univerziteta u Evropi. Smatram da svi mladi i ambiciozni ljudi koji završavaju fakultete i žele doktorirati na našem univerzitetu imaju šansu da se pokažu i dokažu te da nam osvjetlaju budućnost – rekao je premijer Tulumović.

I rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić smatra da je danas veliki dan za Univerzitet u Tuzli.

– Do sada je u ove 44 godine postojanja Univerziteta promovirano više od 900 doktora nauka iz svih područja znanosti. Oni su naša nada i naša budućnost. Od njih očekujemo, nakon što su učinili ovaj svoj prvi korak u nauci, da nastave širiti svoje znanje te da svojim idejama, a što da ne i kritikama, doprinesu da Univerzitet u Tuzli bude još bolji – istaknula je Hadžigrahić.

Hurma Begić Jahić je doktorirala u februaru ove godine, a već pet godina je uposlenica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Njena istraživanja o oštećenju vida doprinijela su da osobe s cerebralnom paralizom danas napreduju u svom radu i školovanju.

– Ja sam radila jedan rehabilitacijski tretman koji se pokazao kao veoma učinkovit, a rezultati su pokazali da bi program koji sam primjenjivala trebao biti primijenjen u svakodnevnoj praksi rada s ovim osobama. Tu se radi o rehabilitaciji vizuelnih sposobnosti osoba s cerebralnom paralizom. Na osnovu tog programa, odnosno na osnovu 12 tretmana, uspjela sam da dobijem veoma velika postignuća, jer su ta djeca uspjela da istreniraju svoju vizuelnu efikasnost te da bolje prepoznaju stvari oko sebe koje prije tog tretmana nisu pepoznavali – kaže Begić Jahić.

Među promoviranim doktorantima danas su: Miloš Ilić, Amra Šakušić, Humera Porobić –Jahić, Halid Čičkušić, Almedina Ramaš, Selma Azabagić, Nermina Rizvanović, Maida Jahić, Boro Ninić, Ahmet Sinanagić, Hurma Begić Jahić, Mirnes Zahorović, Erna Delić, Bahrudin Hadžiefendić i Alen Mešanović.