Anđa Nikolić

Situacija u Brčkom nestabilna, sve više zaraženih koronavirusom

brcko andja nikolic (1)

Dodala je da je trenutna epidemiološka situacija na području Distrikta rezultat opuštenosti i nepoštovanja mjera, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH

Epidemiološka situacija na području Brčko distrikta BiH nestabilna je i iz dana u dan broj zaraženih osoba na covid-19 sve više se povećava, kazala je u ponedjeljak voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Distrikta Anđa Nikolić.

“U presjeku stanja koji smo dostavili danas navedeno je da su ukupno 123 osobe pozitivne na koronavirus i da je od toga 95 aktivnih slučajeva, a 12 osoba nalazi se u bolnici. Također, u tom priopćenju stoji da je u zadnja 24 sata registrirano 9 novih slučajeva covida-19, a u međuvremenu smo registrirali još tri osobe, tako da s današnjim danom imamo ukupno 12 pozitivnih, što je za Brčko veliki broj. U bolnici su četiri osobe s teškom i osam sa srednje teškom kliničkom slikom, a svi pacijenti koji su upućeni u bolnicu imaju obostranu upalu pluća. Situacija je sve nepovoljnija i kako pristižu rezultati testiranih tako broj inficiranih raste. Slika stanja mijenja se iz sata u sat”, kazala je Nikolić.

Dodala je da je trenutna epidemiološka situacija na području Distrikta rezultat opuštenosti i nepoštovanja mjera, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

“Krajnje je vrijeme da svi ozbiljno shvatimo ovu situaciju i da poštujemo sve predložene mjere, odnosno da u zatvorenom prostoru i na otvorenom gdje god ne možemo držati distancu od dva metra obavezno nosimo maske, kad se pojavi bilo koji simptom da se odmah javimo u Dom zdravlja nadležnom liječniku i nikako da s temperaturom hodamo i idemo na posao”, kazala je Nikolić apelirajući i na zdravstvene radnike da je neophodno da nose zaštitne maske na radnom mjestu.

Ona je podsjetila građane da su simptomi covida-19 povišena temperatura, opća malaksalost, a da je kod mladih ljudi vrlo često simptom gubitak ukusa i mirisa.

“Najčešće se mladi jave samo s tim simptomima. Bilo koji simptom da osjetite obavezno se javite i ne trebate ići na posao i u društvo sve dok ne dobijete službene rezultate testa. To je jedini način da zaustavimo virus”, podsjetila je Nikolić, stoji u priopćenju.