Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronađeni trombloni na Dolac Malti uništeni na brdu Žuč

BiH

mde

Nakon što je u kasnim popodnevnim satima jučer timu za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo “A” prijavljen pronalazak neeksplodiranog ubojnog sredstva u sarajevskom naselju Dolac Malta, izlaskom na teren je konstatovano da se radi o veoma nestabilnim sredstvima, tromblonskim minama iz kojih su izvađeni osigurači, i čije uklanjanje zahtijeva primjenu posebnih procedura i mjera osiguranja, prenosi bh. novinska agencija Patria.

dav

Kako su se pronađena sredstva nalazila u gusto naseljenom dijelu grada, nepunih 50 metara od dječijeg vrtića, akcija njihovog izmještanja i uništenja je planirana tako da bude izvršena u periodu noćnih i ranih jutarnjih sati kada na gradskim saobraćajnicama nema vozila ili pješaka.

Koristeći specijalnu blindiranu prikolicu za transport osjetljivih eksplozivnih sredstava stručnjaci za UES Federalne uprave civilne zaštite su jutros u 04.00 sata započeli izvršenje zadatka izmještanja i transport ovih eksplozivnih sredstava na lokaciju pogodnu za uništavanje na brdo Žuč gdje su ista uništena u 06.00 sati.

dav

Podršku realizaciji zadatka dale su i nadležne policijske stanice Novo Sarajevo i Novi Grad čiji su pripadnici osigurali lokaciju pronalaska sredstava do početka realizacije zadatka, te obezbijedili policijsku pratnju tokom transporta i uništenja.