BiH

tužilaštvo bih

Na ekshumaciji u Mostaru pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba

01/06/2022
Foto: Tužilaštvo BiH

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja "Sutina" u Mostaru

Na području mjesta Međine u Mostaru realizira se nastavak procesa ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, a do sada su pronađeni posmrtni ostaci još najmanje šest osoba.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja “Sutina” u Mostaru, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Na lokaciji je prisutan istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji pod nadzorom postupajućeg tužitelja koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Na terenu se nalaze članovi tima doktora sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koji osiguravaju lokaciju.

Ekshumacija na ovom lokalitetu bit će nastavljena i sutra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.