Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Pronađena nova masovna grobnica, do sada pronađeni ostaci najmanje dvije osobe

sss

Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, u mjestu Gornja Crnča, opština Višegrad, gdje po nalogu tužioca, koordinira rad svih službenih lica, koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja.

Podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela, dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA i INO BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije četiri mjeseca, takođe pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet biće utvrđen nakon DNK analize.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS PS Višegrad.