Travnik

Pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

ekshumacija343354

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je direktno nadgledao aktivnosti na terenu i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, a po naredbi postupajućeg tužioc

Na lokalitetu Šarića brdo, općina Travnik, završen je proces ekshumacije i pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

Prema dostupnim informacijama i dokazima pretpostavlja se da se radi o žrtvi srpske nacionalnosti, starije životne dobi.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci žrtve će biti prevezeni u JKP Gradska groblja Banja Luka, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju kako bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je direktno nadgledao aktivnosti na terenu i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, a po naredbi postupajućeg tužioca.

U procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, Zavod za sudsku medicinu RS, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK).

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te institucije.