Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon četiri dana

Propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona

covic pregovori (1)

Pregovarači ispred šest domaćih stranaka (SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB) napustili su oko 13 sati zgradu Delegacije EU

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su, u posljednoj rundi, četiri dana vođeni u Delegaciji EU u Sarajevu, javila je TV N1.

Pregovori su, podsjećamo, vođeni pod posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Eichhorst i Michaela Murphyja.

Pregovarači ispred šest domaćih stranaka (SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB) napustili su oko 13 sati zgradu Delegacije EU.

Dragan Čović, lider HDZ-a optužio je svog dugogodišnjeg koalicionog partnera SDA za propast pregovora i poručio da nema uslova za održavanje izbora u oktobru.

Elmedin Konaković (NiP) i Fahrudin Radončić (SBB) poručili da najviše razloga za slavlje ima Milorad Dodik.

Bakir Izetbegović se nije se obratio medijima nakon izlaska iz zgrade Delegacije EU.

– Devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti ova rješenja oko Izbornog zakona i ograničenja izmjena Ustava i jednim dijelom smo to uspjeli. Jučer smo imali završen posao, onda se problematiziralo s jedne strane, strane SDA, na način da se išlo sa nekim dodacima onoga što smo do sad stavili kao standard.

Žao mi je što je najviše izgubila BiH s ovim. Mislim da je u startu bio jasan isti cilj, ako se ništa ne dogovori da ostanemo u statusu quo i to je zadnjih devet mjeseci samo SDA radila. To sam ja više puta kazao i kroz ove pregovore i u Sarajevu i u Neumu, pa i danas ovdje. S te strane ja to doživljavam brutalnim udarom na BiH i za vid aktuelne političke situacije u BiH, ali i jednako tako i kad gledamo naše okruženje i šta nas i čeka u vremenu ispred nas, ali mi moramo nastaviti dalje, nema druge – rekao je Čović.

– Jučer sam ostao ili sam vas uskratio za neki odgovor šta smo to mi kao Hrvati predložili ovdje. Ovdje vrlo jasno smo bili spremni da tri, četiri jasna ustupka, koje je neko zvao blokadom, ja bih rekao da bude funkcionalnija BiH, međutim, na njihovo iznenađenje ili SDA nisu mislili da ćemo mi to dati. Kad smo to dali, išli su dalje, onda smo rekli da ne može više, da se ne može rušiti BiH, na način da se ključni obrisi Dejtona sruše baš kroz Federaciju BiH – ustvrdio je Čović.

Lider HDZ-a je ustvrdio da nema nikakvih uslova da se izbori održe.

– Uvjeta za održavanje izbora po meni apsolutno nema nikakvih. Upravo zbog neprovođenja presude Suda u Strazburu i svih drugih pitanja. Sad će biti puno pitanja oko toga, šta, ko, kako. Kako će dalje biti vidjet ćemo – dodao je Čović.

Radončić: Izbora treba biti

– Ovo je loš dan za nas u Federaciji BiH, a velika radost za Milorada Dodika, kazao je Radončić i dodao:

– Posljedice propalih pregovora će se, vjerovatno, osjetiti za 2, 4 ili 6 mjeseci, kada se budu održavali izbori, ali to ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, već se radi o tome da će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada svakako velike.

– Iako su napravljeni veliki pomaci u približavanju stavova oko zaustavljanja blokada u Federaciji BiH i funkcionisanju Doma naroda te na još nekoliko veoma važnih pitanja, konačnog dogovora nema.

Na novinarsko pitanje hoće li se izbori održati i hoće li biti blokirani, Radončić je odgovorio:

– Izbori se trebaju održati, a hoće li HDZ i HNS iste bojkotovati ili opstruirati, treba pitati gospodina Čovića, a ja vjerujem da će izbora biti i da ih treba biti – zaključio je Radončić.