Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propao još jeda pokušaj dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

BiH

sastanak_izborni_zakon_lideri_

Na današnjem sastanku predstavnika političkih stranaka sa američkim ambasadorom u BiH Morin Kormak i šefom Delegacije EU Lars-Gunarom Vigemarkom o izmjenama Izbornog zakona BiH nije postignut nikakav napredak.

Većina učesnika sastanka izrazila je sumnju da će dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH biti postignut u predviđenom roku.

Predsjednik Stranke demoktratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović napustio je sastanak prije nego je on okončan, a prilikom napuštanja sastanka okupljenim novinarima nije otkrio zašto je to uradio. Izjave za medije nije davao ni Dragan Čović, lider HDZ-a.

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez kazao je da je izgubio optimizam koji je imao prije sastanka već na njegovom samom početku.

– Kad sam čuo stavove, posebno stav HDZ-a, ja sam postao pesimista. Dogovorili smo novi sastanak za 3. maj na nivou predsjednika stranaka. Čović uporno ide na dalju podjelu BiH, na zaokruživanje nacionalnih teritorija i potpuno ignoriše građanski princip i mi nismo spremni da to podržimo. U jednom trenutku sam mu sugerisao da predloži takav Izborni zakon Hrvatskoj, jer ima tamo državljanstvo, i da vidim kako bi prošao tamo. Mislim da bi ga odmah uhapsili – izjavio je Helez.

Zukan Helez

– U ovom trenutku, imajući u vidu ovaj razgovor, stavovi političkih stranaka su praktično ostali isti. Nije bilo pomaka, ali je dogovoreno da se razgovori nastave na nivou predsjednika i da se pokuša iznaći rješenje – kazao je potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da ne treba gubiti nadu, jer se razgovori nastavljaju.

“Sve se vrti oko dvije stvari. Ako pogledate presudu Ustavnog suda i postojeći Ustav onda vam je jasno u kom pravcu morate da idete. Ukoliko hoćete da širite tu priču i da uđete u promjene Ustava onda morate voditi računa da će se pojaviti mnoga rješenja na stolu i da možete zakomplikovati situaciju”, kazao je Komšić.

Istakao je da je formalno-pravno moguće donijeti izmjene Izbornog zakona, ali i da u svim demokratskim državama nema promjena izbornog zakonodavstva u izbornoj godini.

“HDZ, koliko sam vidio, to odbija, ali sačekat ćemo još jedan sastanak da vidimo hoće li promijeniti svoje mišljenje. Ono što treba reći jeste da neusvajanje izmjena Izbornog zakona nije nikakva smetnja za raspisivanje izbora i implementaciju rezultata izbora. Takva vrsta prepreka ne postoji”, kategoričan je Komšić.

Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar, kazao je da se, ipak, nada da se u narednom periodu može doći do rješenja i da očekuje konkretnije pomake na sastanku 3. maja.

– Moram reći da je strateški cilj SBB-a, a vjerujem i ostalih stranaka, da država funkcionira. Tragom toga, pozdravljamo napore Ambasade SAD i Delegacije EU, koje se zaista trude da dođemo do rješenja. Na današnjem sastanku imali smo otvoren i iskren razgovor, svi su iznijeli svoje stavove, tako da od sastanka 3. maja očekujem da dođemo do konkretnog rješenja – rekao je Kljako.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni 3. maja na nivou predsjednika stranaka.

Današnjem sastanku u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu prisustvovali su lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović i Demokratskog fronta /DF/ Željko Komšić.

Umjesto odsutnog predsjednika Nermina Nikšića, SDP je predstavljao potpredsjednik ove stranke Zukan Helez.