Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propao sastanak o popisu stanovništva BiH

popis

Centralni popisni biro večeras na sjednici u Sarajevu nije postigao saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara za popis Adil Osmanović je nakon sastanka koji je trajao oko tri ipo sata rekao da ne može da zamisli da se dođe u situaciju da popis propadne.

– Nadao sam se da će Centralni popisni biro do 15. marta usvojiti koncenzusom jedinstveni program obrade podataka, ali do toga nije došlo. Mislim da se vrijeme bespotrebno gubi i nadam se da će se uključiti neke više instance, ali niko ne može raditi posao onih koji su to Zakonom i Ustavom zaduženi, a to su prije svega direktor i zamjenici direktora Agencije za statistiku i direktori entitetskih zavoda za statistiku – izjavio je Osmanović.

Naveo je da postoje velika razmimoilaženja koja se tiču pitanja 40. iz popisnice, te pitanja popisnica za koje su podatke dale maloljetne osobe. Od Republičkog zavoda za statistiku, kako je dodao Osmanović, ponovo je podcrtano da neke preporuke koje su jasne i koje dolaze od Međunarodnog monitoring tima, za njih nisu prihvatljive jer smatraju da nisu u skladu sa Zakonom. Osmanović je kazao da je apelirao da se treba donijeti jedinstven program obrade podataka u skladu sa Zakonom i preporukama Međunarodnog monitoring tima.

– Opet želim da konstatujem da će popis stanovništva biti doveden do kraja u skladu sa Zakonom, da će do 1. jula rezultati popisa biti objavljeni. Naravno da su najodgovorniji oni koji su skladu sa Zakonom u obavezi da taj proces dovedu do kraja – podcrtao je Osmanović.

Dodao je da direktor Agencije za statistiku BiH koji predsjedava Centralnim popisnim biroom zasad nije zakazao novi sastanak, te da će vidjeti sutra šta će se uraditi i da očekuju da se u narednom periodu nastave konsultacije prije svega struke i da se ponude rješenja.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić je izrazio nadu da bi do isticanja zakonskog roka za zvaničnu objavu rezultata popisa, 1. jula ove godine, uz podršku viših instanci, prije svega Vijeća ministara, moglo da dođe do koncenzusa.

– Mislim da popis neće biti poništen jer smo još u zakonskom roku. Očekujem da ćemo uz pomoć i podršku sa strane od viših instanci da riješimo ovih nekoliko neusaglašenih pitanja koja po mom mišljenju nisu velika, te donesemo jedinstveni program za obradu podataka i objavu rezultata popisa – kazao je Jukić.

Broj pitanja koja nisu usaglašena, po njegovim riječima, sveo se na dva ili tri.

– Mislim da to nije ni velik broj u smislu ukupnog broja popisanih ljudi – kazao je Jukić dodajući da je riječ od oko dva do 2,5 posto od ukupnog broja rezidentnog stanovništva koje se očekuje da će biti u BiH.

Potvrdio je da su samo rezultati koji su prihvaćeni konsenzsom svih korektni i uredni, te da očekuje da će se do toga i doći.

Federalni zavod za statistiku, podsjetio je direktor Emir Kremić, još u decembru prošle godine iznio je svoj stav da se treba jasno držati preporuka Međunarodnog monitoring tima, te da su jasne i odredbe Zakona o popisu.

Direkorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izrazila je žaljenje što na današnjem sastanku nije postignut dogovor, izražavajući nadu da je u razumnom roku moguće doći do konsenzusa.

– Očekivala sam da ćemo razumno analizirati otvorena pitanja i naći rješenja ovaj put, što ne isključuje mogućnost da u nekom razumnom roku možemo doći do rješenja. Što se tiče stavova Zavoda za statitisku RS kada je riječ o pitanju 40 i dalje smo pri istom stavu da se ono mora upotrijebiti u smislu da ako je neko u inostranstvu, radi i školuje se ne može biti rezident ove zemlje izuzev, logično susjedstva – kazala je Čičković.

Pitanje deterministike je, po njenim riječima, nešto što treba razraditi i na taj način doći do stalnog stanovnika.

– Međunarodni monitoring tim za popis stanvništva nam je mnogo pomogao i hvala im za veliki broj preporuka koji smo usvojili. Postoji, međutim, mali broj preporuka za koje ne možemo reći da su u skladu sa zakonom, a upravo je i to kada se govori o pitanju 40 iz popisnice – navela je Čičković.