Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "respiratori"

Proširena istraga: Ko je pomagao Novaliću i drugima nakon počinjenog krivičnog djela?

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
10.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za pomaganje učiniocu poslije počinjenog krivičnog djela osumnjičeno nekoliko osoba. O ovom krivičnom djelu se radi i u slučaju koji se odnosi na navode Edite Kalajdžić u pogledu korištenja njenog telefonskog broja, koji joj je privremeno oduzet tokom istrage

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su pomagali optuženima u aferi “Respiratori”, saznaje Žurnal.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da vode istragu zbog počinjenog krivičnog djela “pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“. Nisu precizirali protiv koga se istraga vodi, ali su naveli da se radi o “licima koja su pomagala učiniocima krivičnih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi”.

U Tužilaštvu se privodi kraju i istraga o navodima sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić u pogledu korištenja njenog telefonskog broja, koji joj je privremeno oduzet tokom istrage.

“U tom predmetu već je okončano potrebno vještačenje, te se prikupljaju i drugi dokazi potrebni za donošenje tužilačke odluke. Vještačenjem je utvrđeno da ne postoji osnov sumnje da je mobilini telefon korišten u vrijeme kada je deponovan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da postoje osnovi sumnje da se i ove radnje mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom “Pomoć učiniocu poslije učinjenog djela”, istražne aktivnosti provode su u istom predmetu Tužilaštva”, kažu u Tužilaštvu BiH.

Kalajdžić je, podsjetimo, nedavno svjedočila pred Sudom BiH, u nastavku suđenja optuženom premijeru i suoptuženima u aferi teškoj 10,5 miliona KM.

Ona je tom prilikom navela da je njen telefonski broj korišten, iako je još od prošle godine deponovan u Tužilaštvu BiH. O ovome je uputila i nekoliko dopisa Tužilaštvu BiH, a o čemu je tužilac Mirza Hukeljić obavijestio Sud BiH, ali i odbrane.

Kalajdžić je saslušavana i tokom istrage, kao i nekadašnji šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović. Oni su sa premijerom Novalićem činili viber grupu GENSEK u kojoj su razmjenjivali poruke o nabavci respiratora.

Zanimljivo je da većina ključnih svjedoka, među kojima su Ganibegović i Kalajdžić, ali i Sanita Alagić iz FUCZ-a, promijenili svoje iskaze i u sudnici su govorili dosta drugačije od onoga što su pričali tokom istrage. To su pravdali “velikim pritiskom tužilaca”, kao i činjenicom da im nije bio poznat njihov status. Ganibegovića je Tužilaštvo BiH, čak, proglasilo i za neprijateljskog svjedoka.

Ipak, svi oni su potpisali zapisnike o saslušanju.