Novi sad

Antifašisti spalili fotografiju zločinca Mladića, uz simboličnu pjesmu objavili i snimak

mladic face

„Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista!“, citirali su antifašisti pjesmu „Aj Karmela“, iz Španskog građanskog rata.

Organizacija Antifašistički front 23. oktobar iz Novog Sada spalila je poster sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića uz antifašističku pjesmu “Aj Karmela!” i čestitali građanima Međunarodni dan tolerancije.

„Prema ratnim zločincima društvo ne treba i ne smije imati nikakvu toleranciju!“, poručili su antifašisti na svom profilu na Facebooku, prenosi N1.

Podsjetili su da je Generalna skupština UN-a pozvala 1995. države članice da 16. novembar obilježavaju kao Dan tolerancije.

„I baš te 1995. ovaj čovjek (Mladić) je to pogazio, činio sve suprotno. Time što je dehumanizovao druge i drugačije diskvalifikovan je da mu se ime i riječ Tolerancija nađu u istoj rečenici“, naveo je Antifašistički front 23. oktobar.

Podsjetili su i na UNESCO-ovu definiciju tolerancije, po kojoj je „tolerancija poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi“.

Ukazuje se i da je tolerancija zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savijesti i uvjerenju, te da je „harmonija u različitostima“.

„Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista!“, citirali su antifašisti pjesmu „Aj Karmela“, iz Španskog građanskog rata.

Video spaljivanja fotografije možete pogledati na ovom LINKU.