Tužilac Ćazim Hasanspahić

Proširena istraga u slučaju “Memić”, trenutno obuhvata sedam osoba

memic dzenan

Zatraženo produženje pritvora za policajca Josipa Barića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora od mjesec dana za policajca Josipa Barića, uhapšenog 22. aprila u sklopu istrage o stradanju Dženana Memića, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.

Barića je uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je produženje pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je Barić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Kako je kazao, istraga u ovom predmetu proširila se na veći broj lica, te trenutno obuhvata sedam osoba.

Hasanspahić je naveo da je oduzeto više telefona i kompjutera, kao i hard disk s kojeg su obrisani važni podaci, a da je u toku vještačenje Barićevog telefona, te medicinske dokumentacije. Dodao je da, po kazivanju vještaka, ne odgovaraju podaci koje je Barić dao za otključavanje telefona, piše BIRN BiH.

On je najavio da će u narednih 30 dana doći i do podizanja optužnice.

“Evo, evidentno je da se bliži kraj istrage u odnosu na ova lica, koja sam pominjao i u odnosu na Josipa Barića”, rekao je tužilac Hasanspahić.

Istakao je da je evidentno da se radi o grupi za organizovani kriminal, koja je radila na tome da spriječi tačno utvrđivanje smrti Dženana Memića.

Drugi tužilac u ovom predmetu, Dubravko Čampara je kazao da neki od svjedoka direktno spominju i osumnjičenog Barića. Prema njemu, ukoliko bi se neko od osumnjičenih iz ovog predmeta našao na slobodi, mogao bi uticati na svjedoke i dokaze. Objasnio je da je Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, jučer dobio prijetnje, te je rekao da, ako se prijeti njemu, “šta je sa ostalim zaštićenim svjedocima”.

Naglasio je da je ovaj predmet vrlo kompleksan i specifičan, te da izaziva pažnju javnosti.

On je kazao da se protivi bilo kakvim drugim mjerama osim pritvora, naročito u fazi u kojoj je devet zaštićenih svjedoka i kad se Murizu Memiću prijeti smrću.

Marsela Bajramović, advokatica u zamjeni Kadrije Kolića, rekla je da ni sudije ni osumnjičeni nemaju činjenični opis radnje o tome šta se njenom branjeniku stavlja na teret – “niti on zna od čega se brani”, kao i da se “90 posto od toga ne tiče njenog branjenika”.

Kako je kazala, Barić nije priložio medicinsku dokumentaciju da bi se ona uopće vještačila i, kako zna, ranije je navedeno da su svi podaci s telefona preneseni na neovisni uređaj, a da se još uvijek nije ispunilo vještačenje.

“U odnosu na mog branjenika, nikakav pomak Tužilaštvo nije napravilo”, rekla je ona.

Bajramović je kazala da ukoliko se već smatra da postoji neka opasnost od uticaja, da se to može riješiti mjerama zabrane, te se protivila mjerama produženja pritvora.

“Danas nismo ništa čuli osim onoga što se kolektivno stavlja na teret ostalima”, rekla je Bajramović.

Na današnjem ročištu obratio se i osumnjičeni Barić, koji je kazao da mu ništa nije jasno i da je već dva mjeseca u pritvoru, a da nikada ni jednu jedinu riječ nije prešutio u vezi sa ovim predmetom.

“Ovdje sam samo što sam radio svoj posao, odgovorno tvrdim, časno i pošteno, najbolje kako znam”, rekao je Barić.

Kazao je da, u noći kada je stradao Dženan Memić, on nije mogao da preuzme odjeću od Alise Ramić (rođ. Mutap). To je, kako je kazao, trebala da uradi policajka, koja nije bila tu, stoga je to uradila medicinska sestra, od koje je preuzeo odjeću. On je rekao da se ne sjeća majice ili džempera koji je nosila Ramić te noći.

“Za tu majicu ne mogu uopšte da se sjetim kako je i šta bilo”, kazao je Barić.

Tužilac Čampara je rekao da je džemper bio pun krvi i da je “samo jedan razlog brisanja materijala s kamere koja je snimila ulicu kuda je prošao Dženan Memić”.

“Zašto se ne uzima džemper ako je pun krvi?”, kazao je Čampara, te dodao – ako tužilac kaže “da se uzme sve, zašto se ne uzima sve”.

Pored Barića, u okviru istrage koju provodi Tužilaštvo BiH, uhapšeni su Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao.

Sud BiH je, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva od 18. juna 2021. godine, odredio pritvor Alisi Ramić (rođ. Mutap), te Muameru Ožegoviću, dok su pripadnicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojši Veljoviću i Nedžadu Hrvatu određene mjere zabrane.