Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glasnogovornik EU-a

EU: Moguće ostvarenje cilja da u julu vakcinišemo 70 posto punoljetne populacije

Svakim danom raste potražnja za cjepivom protiv koronavirusa
18.02.2021., Zagreb - Velika globalna potraznja za cjepivom protiv covida-19. Europska unija osigurala je najveci i najsiri portfolio narudzbi na svijetu - ukupno 1,485 milijardi doza od sest razlicitih proizvodjaca, s dodatnim opcijama za kupnju jos 780 milijuna doza. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Do sada je jednu dozu anticovid vakcine primilo 55 posto punoljetnih građana Evropske unije, a drugu dozu je primilo 32 posto populacije

Vlasti Evropske unije saopćile su da će do kraja narednog mjeseca moći ostvariti cilj i u okviru anticovid imunizacije vakcinisati 70 posto punoljetne populacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik EU-a Stefan De Keersmaecker izjavio je da je do sada 55 posto punoljetne populacije Evropske unije primilo jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a da je i drugu dozu vakcine primilo 32 posto stanovništva.

“Uzimajući u obzir vakcine kojima trenutno raspolaže Evropska unija i program isporuke, možemo reći da je ostvariv cilj o vakcinaciji 70 posto punoljetnog stanovništva u julu. EU je dobio novu isporuku od 357,7 miliona doza vakcina“, kazao je Keersmaecker.

Rekao je da je 310,7 miliona doza od te nove isporuke već distribuirano u evidentirano za upotrebu u zemljama Unije.

Naglasio je i da se u Evropskoj uniji sedmično vakciniše u prosjeku po nešto više od 25 miliona ljudi te je dodao da Brisel radi na tome da se smanje razlike među članicama kada je u pitanju provedba plana imunizacije.

Evropska agencija za lijekove (EMA) do sada je odobrila upotrebu četiri vakcine protiv koronavirusa i to one koje dolaze iz kompanija BioNtech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.