Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošireni smještajni kapaciteti za majke pratilje na UKCS

kreveti za majke pratilje UKCS

Na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prošireni su smještajni kapaciteti za majke pratilje te je završeno instaliranje 25 kreveta koji su ravnomjerno raspoređeni po odjelima klinika Discipline za zdravlje djeteta.

Kreveti nisu ugrozili brojno stanje dječijih postelja, tako da sobe sada izgledaju funkcionalnije, a majkama koje su u pratnji djece omogućen je ugodniji boravak tokom liječenja njihove djece, saopćeno je iz Pres službe Kliničkog centra.

Direktor Discipline za zdravlje djeteta Edo Hasanbegović napomenuo je da sada ima 35 kreveta za majke pratilje podsjećajući da majke godinama nisu imale osiguran krevet.

Naglasio je da je nedavno završena popravka kompletne opreme na intenzivnim njegama Pedijatrijske klinike 2 (respiratori, CPAP i inkubatori), a početkom maja firma “Toshiba” osigurala im je novi ultrazvučni aparat “Toshiba Xario 100” koji je stavljen u funkciju.

Također, početkom juna priručna apoteka iz prizemlja Pedijatrijske klinike 1 premještena je na drugi sprat u prostorije Ginekološko-akušerske klinike, a na tom mjestu proširena je laboratorija Kliničke biohemije sa imunologijom s novim aparatom.

Direktor je istaknuo da laboratorija na “Jezeru” radi pretrage za pet klinika KCUS-a i to Pedijatrijsku kliniku 1, Pedijatrijsku kliniku 2, Kliniku za ginekologiju, Kliniku za porodiljstvo i Kliniku za dječju hirurgiju.