Prosječna neto plaća u RS-u u oktobru 837 KM

placa

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru iznosila je 837 KM, što je za 2,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, te za 1,1 odsto manje u odnosu na septembar, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna neto plata bila je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.310 KM, a najniža je bila u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – 521 KM.

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Srpskoj u oktobru su bile više za 1,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjem nivou su u prosjeku niže za 0,7 odsto.

Najveći rast cijena u oktobru zabilježen je u odjeljcima stanovanje 11,1 odsto, odjeća i obuća 1,9 odsto, prevoz 1,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,4 odsto i zdravstvo 0,3 odsto.

Industrijska proizvodnja u oktobru veća je za 6,2 odsto u poređenju sa istim mjesecom lani, a najveći rast od 36 odsto bio je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, dok je u području vađenja ruda i kamena i prerađivačke industrije ostvaren pad od 2,3 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u oktobru je veći za 3,1 odsto u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih lani.

Republika Srpska je u oktobru ostvarila izvoz u vrijednosti od 250 miliona KM, dok je uvoz iznosio 373 miliona KM, što pokazuje da je pokrivenosti uvoza izvozom iznosila 67,1 odsto.

U periodu januar-oktobar ostvaren je izvoz u vrijednosti od 2,337 milijarde KM, što je za 8,2 odsto više u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iznosio 3,556 milijardi KM, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz Srpske se u periodu januar-oktobar najviše izvozilo – u Italiju u vrijednosti od 412 miliona KM, te Srbiju u iznosu od 293 miliona KM, dok se najviše uvozilo iz Srbije u iznosu od 658 miliona KM i Italije u iznosu od 448 miliona KM.

U periodu januar-oktobar najveće učešće u izvozu ostvaruju obrađeno drvo u iznosu od 143 miliona KM, a u uvozu nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala u iznosu od 386 miliona KM.