Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošle godine na tržištu BiH pronađeno više od 57.000 nesigurnih proizvoda

BiH

Источно Сарајево – Приморац – Дрљо –

Najviše modela nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače u BiH vodi porijeklo iz Kine, rekao je danas u Istočnom Sarajevu šef Odsjeka za opštu sigurnost proizvoda pri Agenciji za nadzor nad tržištem BiH Mićo Drljo.
Drljo je na konferenciji za novinare istakao da je 75 odsto otkrivenih nesigurnih proizvoda porijeklom iz Kine, osam odsto iz Turske, pet odsto iz Srbije i dva odsto iz Hrvatske.

On je naglasio da je tokom 2014. godine na tržištu BiH pronađeno 57.308 proizvoda koji ne ispunjavaju propisane bezbjednosne zahtjeve, od kojih je 50.226 usklađeno sa propisanim zahtjevima, a sa tržišta je trajno povučeno 7.082 nesigurnih proizvoda, jer su predstavljali rizik za zdravlje i sigurnost potrošača u BiH.

Drljo je naglasio da Agencija provjeru proizvoda vrši administrativnim, vizuelnim i laboratorijskim provjerama.

“Osim kontrole proizvoda na tržištu BiH, izvršili smo, u saradnji sa nadležnim službama, i kontrolu 115 dječijih igrališta u BiH od kojih 103 nisu bezbjedna za djecu i da je potrebno da se ti nedostaci otklone”, naveo je on.

[pull_quote_left]Analizom rizika koja je provedena na osnovu ovih saznanja o nesigurnim proizvodima rezultati su pokazali da 41 odsto nesigurnih proizvoda predstavlja rizik od povreda, 18 odsto rizik od utapanja, kao što su `mišići` za ruke, 15 odsto predstavlja rizik od požara, a to je uglavnom električna oprema, i šest odsto predstavlja rizik od strujnog udara, koji prouzrokuju produžni kablovi[/pull_quote_left]

Drljo je rekao da je u pogledu najzastupljenijih grupa proizvoda koji se nalaze na tržištu 36 odsto proizvoda koji su nesigurni za djecu, kao što su hodalice, bicikli i dječija odjeća.

Prema njegovim riječima, 26 odsto nebezbjednih proizvoda potpada pod električnu opremu, kao što su pegle, produžni kablovi i kvarcne grijalice, 21 odsto nesigurnih proizvoda čini lična zaštitna oprema, a to su plutajuća pomagala i zaštitne rukavice, dok su pet odsto igračke.

“Analizom rizika koja je provedena na osnovu ovih saznanja o nesigurnim proizvodima rezultati su pokazali da 41 odsto nesigurnih proizvoda predstavlja rizik od povreda, 18 odsto rizik od utapanja, kao što su `mišići` za ruke, 15 odsto predstavlja rizik od požara, a to je uglavnom električna oprema, i šest odsto predstavlja rizik od strujnog udara, koji prouzrokuju produžni kablovi”, pojasnio je Drljo.

On je naglasio da se tokom ove godine vrši kontrola igračaka na nedozvoljene hemijske supstance.

Zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem Dražen Primorac istakao je da Agencija kada otkrije nesigurne proizvode na tržištu obavijesti nadležne inspekcije.

“Mi odmah reagujemo ukoliko dobijemo bilo kakav podatak da se na tržištu nalazi nesiguran proizvod”, rekao je on.

Primorac je naglasio da Agencija ulaže dodatne napore kako bi informisala građane o nesigurnim proizvodima i naglasio da je samo informisan potrošač – bezbjedan.