Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježeno 23 godine od masakra u Ferhadiji (FOTO)

BiH

U Sarajevu obilježeno 23 godine od masakra u Ferhadiji (3)

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti građani Sarajeva i delegacije Kantona Sarajevo, predstavnika udruženja žrtava, kao i članovi porodica i prijatelji obilježili su 23 godine od masakra u Ulici Ferhadija, između brojeva 5 i 12, gdje je od granate ispaljene sa položaja iznad grada 27. maja 1992. godine poginulo 26, a ranjeno 108 građana.

Ramiza Karamustafić, majka Emine Karamustafić koja je poginula na današnji dan prije 23 godine na ovom mjestu, kazala je kako se sve desilo iznenada.

U Sarajevu obilježeno 23 godine od masakra u Ferhadiji (1)

“Tada je bilo zatišje, kao neće se pucati. Ovdje je hljeb dovezen u kamionu. Ja sam izišla s kćerkom da kupim hljeb, muž mi je bio u bolnici. Ostavila sam tu kćerku da odem do muža u bolnicu. Samo što sam sjela, četiri granate padoše, kad sam došla vidjela sam njenu tenu. Bilo je puno naroda ovdje, čitava ova ulica, izašli su po hljeb. Kćerka je do bolnice bila živa, tada je imala 13 godina”, rekla je Ramiza.

Sanija Hafizović, koja je u masakru u Ferhadiji ranjena, istakla je kako je stajala u redu kako bi kupila hljeb kada je pala granata.

“Tog dana sam pošla na posao, i kako sam vidjela na pijaci svašta, zastala sam. Vidjela sam čovjeka da nosi hljeb i ja sam prišla da kupim hljeb. Samo što sam stala, zapucalo je i ne sjećam se više ništa. Ustala sam da vidim mogu li hodati i vidjela sam da sam ranjena. Onda su me odveli u bolnicu”, rekla je ova Sarajka.

Abdulah Mustajbašić je tog kobnog dana ostao bez noge.

“Slučajno sam ovuda prolazio. Čekali su ljudi hljeb i zato je bila tolika gužva. Kada sam ovdje došao, tu sam odahnuo. Ovdje sam izgubio nogu. Mislio sam, nema otkud, ali tada je pala granata”, kazao je Mustajbašić.

U Sarajevu obilježeno 23 godine od masakra u Ferhadiji (2)

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva je izjavio kako je vrlo važno odati počast ubijenim nedužnim civilima kako se zla iz rata ne bi više ponavljala.

“Danas obilježavamo jedan datum koji je pokazao šta je ovaj rat učinio nedužnim civilima, ljudima koji su stajali u redu za hljeb. Ovo je datum koji ne smijemo zaboraviti i trebamo odati počat nedužnom građanstvu”, rekao je Bukva.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je napomenuo da ovakvi događaji iz prošlosti pokazuju stvarni karakter rata u BiH.

“Ovo današnje obilježavanje i sva ova tužna sjećanja koja obilježavamo na ovakve datume pokazuju stvarni karakter rata i stradanje nevinih civila koje je agresor sa brda ubijao. Današnji dan je sjećanje i opomena svima nama koji smo bili sudionici odbrane od agresije BiH. Ovi događaji bi trebali u našoj svijesti biti pravi korektor da utiču na donošenje odluka, posebno kada je riječ o ljudima koji su dio ove populacije, boračke, šehidske, i civilnih žrtava rata, o kojima 23 godine nakon svega, možemo reći da možda i ne vodimo dovoljno računa. Također, činjenica je da nisu procesuirani svi oni koji su trebali biti, a činjenica je da i mi nikada nećemo odustati od zahtjeva da budu procesuirani svi koji su počinili te zločine”, rekao je premijer Konaković.

U Sarajevu obilježeno 23 godine od masakra u Ferhadiji (4)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Karolina Karačić je kazala da je vrlo važno prisjetiti se nevinih žrtava koje su ubijene tog kobnog 27. maja.

“Ovo je bilo prvo od masovnih stradanja građana Sarajeva. Važno je da se prisjetimo ubijenih sugrađana. Dužni smo da njegujemo sjećanje na njih”, rekla je Karačić.

Od granate ispaljene sa sprskih položaja iznad Sarajeva, u Ulici Ferhadija 27. maja 1992. godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.