Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo 10 mjeseci od optužnice, suđenja još nema: Delimustafić izlazi iz pritvora?

BiH

akcija-pravda-delimustafic
Sa privođenja Alije Delimustafića u Tužilaštvo KS

Ifet Feraget advokat Alije Delimustafića, bivšeg ministra policije FBiH koji je uhapšen u novembru 2016. godine u akciji Pravda, a koji se nalazi u pritvoru od aprila 2017. godine, uputio je ove sedmice žalbu Vrhovnom sudu FBiH u kojoj traži da se Delimustafić pusti iz pritvora.

Feraget je za agenciju Patria potvrdio da je prošlo deset mjeseci od potvrđivanja optužnice, a suđenje još nije počelo. On je naveo da se Delimustafiću mogu izreći neke mjere, ali da je to sada na Vrhovnom sudu FBiH.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu 11. oktobra 2017. godine potvrdio je optužnicu u slučaju „Pravda“ protiv 38 fizičkih i osam pravnih lica, ali suđenje još uvijek nije počelo. Prvooptuženi u ovom slučaju Alija Delimustafić nalazi se u pritvoru od aprila 2017. godine koji mu se produžava svaka dva mjeseca.

Delimustafiću se na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem tih krivičnih djela stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić koja ima i hrvatsko državljanstvo pobjegla je u Hrvatsku uoči akcije hapšenja, a Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još uvijek nije donijelo odluku o izručenju BiH niti ima za to zakonski određen rok. Zahtjev za izručenjem više od godinu se nalazi kod ministra pravosuđa Hrvatske Dražena Bošnjakovića.

Također, bh. pravosuđu je nedostupan i Jusuf Škrijelj koji je bio uhapšen u akciji „Pravda“. Kada je nakon hapšenja pušten na slobodu pobjegao je iz BiH.

Delimustafićev advokat Ifet Feraget kazao je za agenciju Patria da su prve dvije statusne konferencije odgođene, te da je tek iz trećeg pokušaja jedna održana 25. maja 2018. godine. Također, tri puta su odgođena i ročišta i suđenje još uvijek nije počelo. Naredno ročište zakazano je za 24. avgust 2018. godine.

Ovo je prvi slučaj u kojem je optužnicom obuhvaćen ovoliki broj lica i pravnih subjekata (do akcije Zadruga, u kojoj nakon pola godine istraga, nije podignuta nijedna optužnica).

Advokat Feraget kazao je da u svojoj advokatskoj praksi nije imao ni sličan predmet.

On je ukazao i na činjenicu da je sudija Husein Delalić potvrdio optužnicu iako nije izvršio pregled i popis dokaza, što je naknadno zatraženo iz Tužilaštva KS. Dokazi su navedeni na 300.000 stranica. Delimustafić je dobio mogućnost da pregleda dokaze na laptopu, ali s obzirom na obimnost to ide jako sporo.

Rok za okončanje ovog predmeta je 3 godine, a jedna je skoro već prošla bez ijednog održanog ročišta. Uzimajući u obzir i veliki broj advokata, a naročito onih koji optužene zastupaju po službenoj dužnosti jasno je da svako odgađanje iziskuje ogromne troškove oko 30.000 KM.