Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo je 20 godina od reintegracije Grbavice

grbavica reintegracija

Na današnji dan 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavica.

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad nesrpskim stanovništvom, odnosno svim onim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

grbavica reintegracija 1

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Datum reintegracija Grbavice značajan je za sve građane Sarajeva, jer im je Grbavica vraćena nakon četiri ratne godine. Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, uništen jedan od simbola Sarajeva stadion Grbavica, a ulice su bile neprepoznatljive.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca,19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.