Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužna godišnjica

Prošlo je šest godina od stradanja Dženana Memića, porodica i dalje čeka na pravdu

protesti sarajevo memic – DB (2)

Danas će se na mjestu stradanja kod spomen-obilježja Ranjeni kamen u Velikoj aleji okupiti porodica, prijatelji mladića

Na današnji dan prije šest godina pod još neutvrđenim okolnostima tada 21-godišnji mladić Dženan Memić zadobio je povrede tokom šetnje Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža. Od posljedica povreda preminuo je 15. februara 2016. godine.

Dženan je te noći bio u društvu Alise Mutap, kojoj se danas sudi za organizirani kriminal i fingiranje dokaza i načina smrti Dženana Memića sa još četiri osobe među kojima je i njen otac Zijad Mutap.

Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen. Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu za saobraćajnu nesreću, a nakon dvije oslobađajuće presude koje je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu, jučer je konačno stigao i pisani otpravak oslobađajuće presude Vrhovnog suda FBiH čime je konačno stavljena tačka na priču o saobraćajnoj nesreći. Dok se na Sudu BiH vodi proces za organizirani kriminal, zatražena je istraga o ubistvu mladića.

Danas će se na mjestu stradanja kod spomen-obilježja Ranjeni kamen u Velikoj aleji okupiti porodica, prijatelji mladića. Okupljanje je planirano u 15 sati.

Porodica je pozvala sve one koji imaju želju da im se danas pridruže.

“Dragi naši… U utorak, 8. 2. 2022. godine navršava se šest godina od napada na našeg Dženana u Velikoj Aleji, na Ilidži. Tim povodom, naša porodica i prijatelji, okupiti ćemo se kod spomen obilježja ‘Ranjeni kamen’, koje smo u znak sjećanja na našeg Dženana, postavili na mjesto gdje se napad desio. Okupljanje je planirano u 15 sat, kada ćemo položiti cvijeće kod ‘Ranjenog kamena’ i prisjetiti se našeg Dženana. Svi koji imate želju biti sa nama, možete nam se pridružiti. Svima vam se još jednom zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci, koja nam mnogo znači. Ljudi su mrtvi tek onda kada ih svi zaborave“, napisala je Arijana Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget 5. oktobra 2018. godine predao je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu u kojoj je prijavljeno više od 40 osoba na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić.