Kanada

Stotine kamiondžija potpuno paralizovalo glavni grad države, premijer poručio: To mora prestati!

l_9a10b821ab8caae3d5c6dc75c7837bdd

– Ova pandemija predstavlja užasnu tegobu za sve Kanađane, rekao je premijer, vidno frustriran zbog protesta koji su doveli Ottawu u stanje blokade već čitavih sedam dana

Kanadski premijer Justin Trudeau zatražio je u ponedjeljak prekid protesta stotina vozača kamiona protiv ograničenja Covid-19 koji je paralizirao glavni grad države, jer je gradonačelnik Otawe pozvao federalne vlasti da pruže podršku.

– To mora prestati – rekao je Trudeau tokom vanredne debate u Donjem domu po povratku u parlament nakon sedmodnevne izolacije zbog pozitivnog testa na Covid-19.

– Ova pandemija predstavlja užasnu tegobu za sve Kanađane, rekao je premijer, vidno frustriran zbog protesta koji su doveli Ottawu u stanje blokade već čitavih sedam dana.

– Ali Kanađani znaju da je način da ovo prevaziđu da slušaju glas nauke i da se oslanjaju jedni na druge – dodao je on.

Obećao je podršku federalne vlade ,,sa svim resursima potrebnim pokrajini i gradu”, ne precizirajući koje mjere bi mogle biti uvedene.

Gradonačelnik Ottawe Jim Watson ranije je pozvao federalnu vladu da pošalje dodatnih 1.800 policajaca i imenuje posrednika koji će raditi s demonstrantima na ,,okončanju ove opsade” koja je razbjesnila lokalno stanovništvo neprestanim trubljenjem i velikim isparavanjima dizela iz kamiona.

Watson je u nedjelju proglasio vanredno stanje u glavnom gradu, rekavši da su protesti ,,van kontrole”.

Demonstracije ‘Konvoja slobode’ počele su 9. januara u zapadnoj Kanadi kao protest vozača kamiona koji su krenuli izražavati svoju ljutnju i nezadovoljstvo zbog pravila obavezne vakcinacije prilikom prelaska američko-kanadske granice.

Od tada su prerasli u šire proteste protiv zdravstvenih ograničenja zbog pandemija Covid-19 i Trudeauove vlade.

Pošto je centar glavnog grada blokiran i preduzeća su prisiljena da zatvore urede, policija se našla na udaru kritika zbog dugotrajne krize.