Prosvjetari u USK-a najavili proteste

strajk

Prosvjetari žele da djeca konačno krenu u školu, ali isto tako žele da riješe svoja prava, koja im se pokušavaju oduzeti, zbog čega će biti prinuđeni da krenu u proteste, ako dogovor ne bude postignut ovih dana – kazao je danas na konferenciji za novinare u Bihaću predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) Samir Fajić.

Dodao je da je takva odluka donesena danas na sastanku Štrajkačkog odbora, te da će u četvrtak simbolično u pet do dvanaest početi s protestima, ukoliko se do tada dobije odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK-a.

Posljednji pregovori vođeni su u petak, kada su se uspjeli približiti stavovi, međutim, sporno je ostalo pitanje plaćanja dana provedenih u štrajku. Sindikati traže da im se oni plate u septembarskoj plaći, jer će biti nadoknađeni, dok je Vlada Kantona stava da će to biti plaćeno tek kad se nadoknadi.

Pres-konferenciji Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK-a prisustvovali su i predstavnici sindikata obrazovanja iz svih devet kantona, koji su došli da daju podršku svojim kolegama. Oni su ponovili da će, ukoliko do srijede ne bude potpisan sporazum, sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u cijeloj Federaciji BiH (FBiH) na taj dan održati dvosatni štrajk upozorenja u znak solidarnosti s kolegama iz USK-a.

– Vrlo jasno smo kazali da će propušteni dani biti nadoknađeni i da djeca neće biti zakinuta ni za jedan dan i to ovaj put želim ponoviti. Ako neko misli da ćemo mi odustati, onda se vara. Štrajkovi na ovim područjima su znali trajati 42 dana, a sad će trajati ako treba i 142 dana – kazao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Tako nastava ni danas, deseti dan zaredom u školama USK-a nije počela. Nakon održane konferencije za novinare, predstavnici Sindikata su ponovo sjeli za sto s pregovaračkim timom Vlade USK-a. Hoći li danas biti pomaka, ostaje nam da vidimo, jer je sastanak zatvoren za javnost.