Prosvjetni radnici pred Vladom KS: Tražimo dostojanstvene plate i ulaganja (FOTO)

BiH

prosvjetni radnici protest 2
FOTO D.Begović / Fokus.ba

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju sa područja Kantona Sarajevo danas pdržavaju proteste ispred zgrade kantonalne Vlade i traže povećanje osnovice za obračun plate u visini od 330 KM, kao i poboljšanje njihovog ekonomsko-materijalnog statusa.

Na protestima se okupilo više stotina članova sindikata. Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro kazao je kako novca ima za političare, a nema za prosvjetne radnike.

Prosvjetari nose pištaljke i transparente sa porukama da traže dostojanstvene plate i da uspješna vlada ulaže u obrazovanje.

– Neću otići na sastanak koji je zakazao ministar obrazovanja Elvir Kazazović – kazao je Sivro.

Sivro je u obraćanju okupljenima kazao da imaju više znanja nego oni koji su u vlasti.

– Vlast nam je obećala poštivanje kolektivnog ugovora – dodao je Sivro ističući da je premijer Adem Zolj obustavio dogovorenu isplatu stimulacija prosvjetnim radnicima.

Podršku su sarajevskim kolegama dali i prosvjetni radnici iz nekoliko gradova FBiH. Najavljeno je da će ako danas ne postignu rješenje 5. oktobra organizirati masovnije proteste i da će se paralizirati rad škola.

Prosvjetni radnici održali su proteste i 8. maja na kojima su tražili obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, zaustavljanje krivih reformi, pedagoške standarde, ulaganje u obrazovnu reformu i poštivanje potpisanog kolektivnog ugovora.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je nove standarde koji predstavljaju svojevrsno kompromisno rješenje i koji su poboljšali prava djece i prosvjetnih radnika.

Došlo je do revizije nastavnih planova i programa, učenici su rasterećeni 20 odsto, a Vlada je 7. maja donijela zaključke i obavezala se da će poštovati kolektivni ugovor. Do pregovora nije došlo ni nakon četiri obraćanja Vladi Kantona Sarajevo.

Resorni ministar izjavio je ranije da je Vlada spremna da prosvjetarima da osnovicu od 305, a ne 330 KM, kako oni zahtijevaju.

Predstavnici Sindikata najavili su nove proteste ukoliko današnje okupljanje ne bude donijelo željene rezultate.