Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na plate u institucijama FBiH za pola godine potrošeno 900 miliona KM!

BiH

federalni_parlament2
Foto. I. Kralj

Na plate i naknade zaposlenih u institucijama opštinske, kantonalne i vlasti Federacije BiH (FBiH) za prvih šest mjeseci izdvojeno je 898,7 miliona KM.

Prema podacima iz dokumenta o izvršenju budžeta FBiH za ovaj period, u strukturi ukupnih rashoda FBiH na plate i naknade zaposlenih u administraciji otišla je čak četvrtina novca, a do kraja godine su za plate i naknade na svim nivoima vlasti planirani izdaci veći od 1,8 milijardi KM.

Bruto plate i naknade iznosile su 777,4 miliona KM, što je za 33 miliona KM ili 4,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Naknade troškova zaposlenih, odnosno naknade za topli obrok, prevoz, regres i pomoć u slučaju smrti iznose 121,3 miliona KM i više su za 4,9 odsto u odnosu na isti period lani.

Od ukupnog iznosa plata i naknada, 100,8 miliona KM “otpada” na zaposlene u federalnim institucijama.

Najviše sredstava za plate i naknade od 545 miliona KM isplaćeno je zaposlenima u kantonalnim administracijama.

Za plate i naknade troškova zaposlenih na opštinskom nivou izdvojeno je 216,8 miliona KM.

Ukupni rashodi javnog novca u prvih šest mjeseci iznosili su 3,6 milijardi KM, a do kraja godine bi, prema planu, ovaj iznos trebao dostići devet milijardi KM.

Ostvareni prihodi od poreza za period januar-juni iznose 3,9 milijardi KM.

U odnosu na isti period prošle godine, u prvom polugodištu 2018. godine naplaćeno je 8,5 odsto više poreza, odnosno za 308,7 miliona KM više.