Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Prosvjetni radnici u RS-u žele povećanje plata

savez sindikata rs prosvjetni radnici (1)

Koliko povećanje plate traže nije želio da precizira, navodeći da traže izjednačavanje koeficijenata i povećanja plata u smislu prošlogodišnje studije Saveza sindikata RS

Povodom Svjetskog dana prosvjetnih radnika 5. oktobra danas je u Banjaluci održana sjednica Republičkog odbora Sindikata, obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske, na kojoj su predstavnici sindikata upoznali predstavnike resornih ministarstava s problemima s kojima se susreću, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, na konferenciji za novinare istakao je da ne odustaju od izjednačavanja platnih koeficijenata i povećanja plata za sve radnike, navodeći da će nastaviti pregovore i razgovore kako bi što prije bili ispunjeni zahtjevi.

“Tražimo da poslodavac vodi računa o svakom radniku i ne smije se desiti da dođe do tehološkog viška ili djelimičnog tehnološkog viška i u ovoj situaciji ne smije doći do bilo kakvog umanjenja plata i naknada”, kazao je Gnjatić i dodao da se kreiranjem narednog budžeta moraju stvoriti uslovi za boljitak.

Naveo je da su današnje probleme grupisali u šest oblasti, od kojih je prva činjenica da dobar dio prosvjetnih radnika zbog načina organizacije rada zbog koronavirusa radi i po cijeli dan jer imaju mnogo pauza, a najkompliovanija je situacija za one koji rade u više škola. Zbog koronavirusa veliki problem za prosvjetne radnike je i rad pod maskom, zbog čega pokušavaju definisati prostor uz tablu i katedru gdje bi prosvjetni radnici za vrijeme nastave mogli da skinu maske. Iz Sindikata traže i da naknade za vrijeme bolovanja za one koji se zaraze bude 100 odsto, ali su svjesni da trenutni zakonski propisi omogućavaju da naknada iznosti 90 odsto plate. Prema riječima Gnjatića potrebno je definisati i rad od kuće kako mejlovi učenika i roditelja ne bi stizali tokom cijelog dana nego u dogovoreno vrijeme.

“Moramo da skrenemo pažnju da čistačice jako teško stižu da očiste kompletan prostor u pet minuta”, kazao je Gnjatić i dodao da imaju još ideja i sugestija koje će razraditi kada ne bude 5. oktobar i kada budu razgovarali s resornim ministrima koji nisu prisustvovali današnjoj sjednici.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li će tražiti jednokratnu naknadu kakvu su ranije dobili zdravstveni radnici, pripadnici policije i inspektori zbog izloženosti koronavirusu Gnjatić je rekao da godinama traže izjednačavanje prava s drugim budžetskim korisnicima, a da su sada i prosvjetni radnici sada izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom.

“Želimo samo da imamo ravnopravan status, da se razmotri i ova situacija”, rekao je on.

Koliko povećanje plate traže nije želio da precizira, navodeći da traže izjednačavanje koeficijenata i povećanja plata u smislu prošlogodišnje studije Saveza sindikata RS.

“Bilo je to najmanje 10 posto svake godine da bismo zadržali ljude na ovim prostorima, ali neka to bude u skladu s trenutnim mogućnostima, kad se stvore uslovi, a uslove je potrebno stvoriti što prije”, rekao je Gnjatić.

Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u ministarstvu prosvjete i kulture RS, istakla je da je 12.000 prosvjetnih radnika u osnovnim školama i oko pet hiljada u srednjim.

“Svi prosvjetni radnici nose teret, koji nosimo svi zajedno u pošasti koja nas je zadesila, veliki je izazov za njih, za sve porodice i učenike”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, potrebno je raditi na unapređenju društvenog položaja prosvjetnih radnika, navodeći da zbog koronavirusa nije lako ni njima, ni djeci, ni roditeljima. Naglasila je da je najvažnije da su djeca u školskim klupama, a da ne mogu znati kakva će biti epidemiološka situacija i kako će se nastava dalje odvijati, navodeći da se mjere moraju poštovati.

Odgovarajući na pitanja novinara o zahtjevima predstavnika Sindikata istakla je da će nastaviti razgovore kako bi pronašli najbolja rješenja.

Željana Jovičić, savjetnica u ministra u Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekla je da je direktni kontakt učitelja, nastavnika i profesora s učenicima i studentima nezamjenjiv.

Rekla je da je pred nastavnicima ogroman izazov, a kada je u pitanju visoko obrazovanje većina ih je jako dobro odgovorila iako su bili nepripremljeni. Podsjetila je da je danas počela nastava za sve brucoše na svim visokoškolskim ustavama u RS-u, kao i da su oni na javnim ustanovama oslobođeni plaćanja školarina i tako će i ostati ukoliko budu upisivali godinu za godinom.

Slađana Lolić, učiteljica u Osnovnoj školi Ivo Andrić u Banjaluci, koja iza sebe ima 29 godina radnog iskustva, izjavila je da biti učitelj znači biti osoba s visokim moralnim, etičkim, obrazovnim i vaspitnim kvalitetama. Navela je da se prosvjetni radnici svakodnevno susreću s mnoštvom novih projekata, izazova, reformi, izmjenama nastavnih planova, platformama i elektronskim dnevnicima, a da sve to uspješno savladavaju.