Schmidt se nije pojavio

Protesti pred OHR-om najavljeni i za danas, ali “bez političara”

Sarajevo: Prosvjed građana zbog mogućnosti nametanja izmjena i izbornom zakonu
25.07.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu odrzani su prosvjedi gradjana zbog mogucnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Protest obezbjeđuje nekoliko desetina policajaca

Nekoliko hiljada građana okupilo se večeras u Sarajevu ispred sjedišta Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini zbog mogućih najava izmjena Izbornog zakona BiH.

Tražili su da im se obrati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Poziv na protest uputile su opozicione stranke – Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka, te Narod i pravda (NiP).

Razlog je dokument koji se pojavio u javnosti, a koji predstavlja navodni nacrt odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom planira izmijeniti Izborni zakon BiH, te dio i Ustava Federacije BiH, jednog od dva bh. entiteta.

Prisutnima se obratio predsjedavajući državnog Predsjedništva Šefik Džaferović, koji je pozvao visokog predstavnika da u toku predizborne kampanje ne mijenja Izborni zakon BiH.

Građani su negodovali zbog Džaferovićevog obraćanja. Brojni predstavnici opozicije su napustili proteste zbog Džaferovićevog obraćanja.

Na protestima je bila i Azra Zornić koja je tužila Bosnu i Hercegovinu, jer joj nije bilo dozvoljeno da se kandiduje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvo BiH pošto se ne izjašnjava kao pripadnica konstitutivnih naroda u BiH. Evropski sud za ljudska prava je presudio i u korist Azre Zornić, u julu 2014. godine.

“Ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju gospodina Schmidta da nametne nešto što će zauvijek izbrisati Bosnu i Hercegovinu sa lica zemlje”, izjavila je Zornić, koja je najavila proteste 26. jula na kojima, kako je rekla, neće učestvovati predstavnici stranaka.

Građani su poručili su da će proteste nastaviti i u utorak, ali bez političara.

Dokument je izazvao oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se njime, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podjela u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a do sada nije bilo oglašavanja o tom dokumentu, kao niti o tome planira li Schmidt donijeti odluku.

Prethodno je više političkih partija protekle sedmice saopštilo kako su vođene konsultacije o Izbornom zakonu sa Schmidtom.