Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Protest policije ispred Predsjedništva BiH, traže veće plate

protest policija

Mi smo najneplaćeniji na svim nivoima u BiH, i od nižih nivoa, i kantonalni i federalni, i Brčko Distrikt i RS, rekao je Dragan Krvavac

Zaposleni u državnim policijskim agencijama protestuju danas u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Pripadnici SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa u Bosni i Hercegovini žele da predoče članovima Predsjedništva BiH svoje zahtjeve.

Između ostalog, traže povećanje plate, nemaju granskim ugovorom osigurano ni osiguranje ni preglede. Za televiziju N1 je govorio Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih službenika na državnom nivou.

Kazao je da je Savez sindikata policijskih organa jedno legalno tijelo koje okuplja sve zaposlene u polcijskim agencija na nivou BiH.

“Od kad postoji ovaj Savez mi samo želimo da ostvarimo jedan socijalni dijalog bez razlike ko je predsjedavajući Vijeća ministara. Nikad ih nismo dijeli. Međutim, prebacivanje je loptice. Mi smo se iz očaja odlučili da se Predsjedništvu obratimo i da pomogne državnoj policiji, jer samim tim pomažu sebi, ako pomažu policiji”, naveo je Krvavac.

Dva člana Predsjedništva Komšić i Džaferović su im, kako je rekao, čvrsto obećali pomoć.

“I samim time mislili smo da smo krenuli ka boljem. Nismo tražili retroaktivno da nam se povećaju plate, tražili smo samo dio novca koji je nama oduzet od 2009, pa sljedeći put 2021. Osnovica se smanjivala dva puta. To je jedino razlog što smo se obratili Predsjedništvu“, istaknuo je Krvavac.

Policajac na državnom nivou, tvrdi, ima platu 899 KM sa svim primanjima.

“Strašno puno ima policajaca oboljelih i umrlih od korone. Ništa nismo dobili. Sva pomoć koja se dobivala je podijeljena entitetima. Mi smo najneplaćeniji na svim nivoima u BiH, i od nižih nivoa, i kantonalni i federalni, i Brčko Distrikt i RS. Tražili smo bar da nas uvaže i da počnemo socijalni dijalog”, kaže ogorčeno Krvavac, dodajući da u ovoj državi ništa ne ide.

Današnji skup je održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.