Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mitropolit dabrobosanski

Hrizostom: Osim brige za sebe i zdravlje najbližih, pomozimo i drugima

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Vaskrs je u nedjelju – 2. maja. Taj praznik slavi se tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav – Vaistinu vaskrse

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je danas iz sjedišta Mitropolije u Sarajevu, vaskršnju poruku uz isticanje važnosti brige za drugoga, posebno u ovo vrijeme pandemije.

– Osim primarne brige za svoje i zdravlje naših najbližih, jednako vodimo računa da pomognemo i drugima. Da im, koliko to možemo, pomognemo da što lakše prođu ovo teško vrijeme kušanja, stradanja i borbe za život. Apelujemo da se vakcinišete, time pomognete sebi i drugima, svima zajedno da pobijedimo ovu pošast 21. vijeka – naglasio je.

Vaskrs je hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom. Proslavi Vaskrsa prethodi priprema višenedjeljnim postom. Pravoslavni vjernici najprije je počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje s Bogom.

Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

Vaskrs je u nedjelju – 2. maja. Taj praznik slavi se tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav – Vaistinu vaskrse.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.