sindikat

Protest policijskih službenika u BiH: “Prosječna plata nam je 665 KM”

policija-protesti (1)

Spremni smo život dati za osobe koje štitimo, a oni nemaju sluha za naše zahtjeve, kaže Salan

Policijski sindikati sa državnog nivoa izašli su na proteste, i tražimo povećanje osnovice plate od 498 KM, a problem je i ignorantski odnos, jer nemamo potpisan Kolektivni ugovor, niti kolektivno osiguranje, a prosječna plata iznosi 665 KM, kaže za BHRT Haris Salan, predstavnik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

U Sarajevu je danas organizovan protest policijskih službenika u BiH, zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u policijskim organima, u skladu sa ranijim sindikalnim zahtjevom.

Predstavnik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Haris Salan kaže u emisji BHT1 uživo kako su policajci nezadovoljni trenutnom osnovicom i traže da se vrati osnovica iz 2012. godine jer su državni policijski službenici najmanje plaćeni u BiH.

” Policijski sindikati sa državog nivoa danas su izašli da izraze svoj protest zbog neusvajanja državnog budžeta institucija BiH. Policajci su 2008. imali osnovicu za plate od 535 KM, 2012. je ta osnovica smanjena na 475, i dan – danas je tolika i nikad nije vraćena. Mi smo izašli da tražimo osnovicu od 498 KM , s obzirom na stanje i pandemiju, kaže Salan.

Dodaje kako prosječna plata državnog policajca iznosi 665 KM na državnom nivou. Inače, radi se o policajcima SIPA-e, Državne granične policije i policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

”Mi štitimo sve političare. Svi mi smo profesionalni policajci, profesionalno izvršavamo sve svoje obaveze koje nam je zakon propisao i poštujemo zakon. Druga je stvar što oni to ne prepoznaju. Svaki policajac je spreman dati svoj život za život ličnosti koju štiti. Ali, oni očito nemaju sluha za naše zahtjeve, kaže Salan.

Salan dodaje kako je jučer održan sastanak u Vijeću ministara BiH, gdje su predstavnici sindikata iznijeli sve zahtjeve i predsjedvajući Vijeća ministara nije ih prihvatio, niti je dao obećanje ili objašnjenje.

”Većinom je izgovor pandemija. Ako je pandemija, zašto policijski službenici nemaju adekvatna sredstva zaštite od države, maske, dezinfekciona sredstva. Policajaca nema ni u jednom planu za vakcinisanje,a kolege nam umiru svakodnevno. Imamo dosta zaraženih, kaže Salan.

Dodaje kako su oni policajci 24 sata, slobodnog vremena po potrebi nema i moraju se u svako doba odazvati, jer osim zaštite ličnosti, štite i ambasade, rezidencije ambasadora, DKP-a…

“Posao sindikata je zaštita radnika policijskih službenika, između ostalog, povećanje plate, kolektivni ugovori. Problem je ignorantski odnos prema nama, jer mi već godinama tražimo socijalni dijalog. Mi smo jedini na državnom nivou koji nemamo potpisan Kolektivni ugovor. Mi smo jedini koji nemamo kolektivno osiguranje. Nismo osigurani od posljedica nezgode. To je ukinuto. E, onda možete misliti u kakvom smo položaju i u kakvoj situaciji su policajci na državnom nivou”, kaže Salan.

Ukoliko se ne izađe u susret zahtjevima ove tri agencije, Salan kaže kako se razmatraju nove mjere:

”Upravni odbor sindikata će će donijeti nove mjere i bićete upoznati, kratko poručuje Salan za BHRT.