Sjenina i Sjenina Rijeka

Protest roditelja povratnika, traže ostavku direktorice škole Mevlide Dervišefendić

21_1-cabric

„Djeca koja su se izjasnila da tog dana u školu nisu išla zbog tog praznika su kažnjena. Ova ostala djeca koja su rekla da su bila bolesna, nisu kažnjena“ , kazala je Aida Mujakić, predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Petar Kočić”, Sjenina Rijeka

Povratnici u naselja Sjenina i Sjenina Rijeka kod Doboja jutros su se na mirnom protestu okupili u blizini OŠ „Petar Kočić“ u ovom naselju zatraživši ostavku Školskog odbora i direktorice škole Mevlide Dervišefendić. Razlog nezadovoljstva je što je direktorica Dervišefendić učenicima ove škole koji su, zbog Dana državnosti BiH, 25.11. prošle godine izostali s nastave, uz neopravdane časove izrekla i mjeru smanjenog vladanja, javlja FTV.

Roditelji su se, kažu, na mirni protest odlučili nakon brojnih slučajeva diskriminacije u školu, od negiranja bosanskog jezika do kažnjavanja učenika zbog neposjedovanja zaštitne maske, iako ih je škola dobila u okviru javnog programa borbe protiv epidemije. Sve je kulminiralo selektivnim kažnjavanjem učenika koji su odsustvovali iz škole zbog proslave Dana državnosti BiH.

„Djeca koja su se izjasnila da tog dana u školu nisu išla zbog tog praznika su kažnjena. Ova ostala djeca koja su rekla da su bila bolesna, nisu kažnjena“ , kazala je Aida Mujakić, predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Petar Kočić”, Sjenina Rijeka.

„Očito da na ovakav način obrazovanja samo izađu generacije poltrona, ulizica i beskičmenjaka“, kaže nam Kaduna Mešinović, roditelj.

„Ovdje vlada neviđeno zastrašivanje, neviđen teror i neviđeno nepedagoško, neljudsko ponašanje u ovoj školi“, upozorio je Mihnet Okić, potpredsjedavajući Doma naroda RS.

S obzirom da skup policija nije odobrila više građana je pozvano na informativni razgovor. Uprkos, kako kažu pritiscima, povratnici i roditelji osnovaca iz ovih naselja su odlučni da, do ispunjenja njihovih zahtjeva, djecu na šalju u školu i svakodnevno nastave s protestima.

„Sve dok direktorica ne ode tu ćemo biti. Nećemo dati djeci da idu u školu. Ako treba poslat ću je negdje drugo, samo neće više ovdje ići“, kaže jedan od roditelja Fadil Okić.

Jutros smo pokušali doći i do izjave direktorice, ali ona nije bila raspoložena za razgovor s medijima.